Nu ook in de boekhandel

Marjolijn de Cocq
null Beeld

Een wagon vol duivels

Hij zag op tegen het publicatiecircus. “Je geeft het maar uit als ik met mijn voorvaderen verenigd ben,” had Anton Valens tegen zijn uitgeefster Tilly Hermans gezegd over zijn laatste boek. Hij overleed vorig jaar op 7 november. Nu is er postuum de novelle Een wagon vol duivels (Atlas Contact), over twee veertigers die niet kunnen bogen op een carrière van betekenis maar de sprong wagen en een uniek optreden voor publiek organiseren.

null Beeld

Over het raadsel van woorden, tonen en stemmen

In Over het raadsel van woorden, tonen en stemmen (Koppernik) zijn alle stukken verzameld die schrijver Cees Nooteboom tussen 2006 en 2009 schreef voor Preludium, het blad van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Hij belicht alle terreinen van de muziek, schrijft over componisten als Sjostakovitsj, John Cage en Arvo Pärt in essays die meanderen langs de muziek en het leven.

null Beeld

Markering

IJsland leeft toe naar een nationaal referendum dat het land verdeelt. Wordt de empathietest, die inlevingsvermogen (of het gebrek daaraan) meet, verplicht ingevoerd om de samenleving veiliger en vredelievender te maken? De roman Markering van Frida Isberg (vertaald door Kim Liebrand en Laura Molenaar, De Geus) is bekroond met de IJslandse Literatuurprijs voor Vrouwelijke Auteurs en de IJslandse Boekhandelprijs.

null Beeld

Clara, de eerste neushoorn in Nederland

Agnita de Ranitz, die eerder de historische roman Kom, Atir, kom publiceerde over de eerste giraffe in Nederland, vertelt in Clara, de eerste neushoorn in Nederland (Uitgeverij De brouwerij/Brainbooks) het verhaal van Douwe Mout. Die smokkelde in 1740 als kapitein van een VOC-schip een jonge neushoorn vanuit Bengalen naar De Nederlanden. Tot 15 januari is in het Rijksmuseum een tentoonstelling te zien over Clara.

null Beeld

Dat wij zongen

Julien Ignacio, Raoul de Jong en Michiel van Kempen zijn de samenstellers van het bij Das Mag verschenen Dat wij zongen. De bundel bevat essays over en fragmenten uit het werk van twintig Caribische schrijvers, onder wie Frank Martinus Arion, Albert Helman, Tip Marugg, Ellen Ombre en Bea Vianen. Schrijvers van de essays zijn onder anderen Karin Amatmoekrim, Gershwin Bonevacia, Sanneke van Hassel en Michael Tedja.

null Beeld

Sprookjesboek

‘Wie springt er niet een gat in de lucht als hij sprookjes van Godfried Bomans mag illustreren,’ schrijft Thé Tjong-Khing in het voorwoord van Sprookjesboek (uitgeverij Sunny Home) waarin hij zijn zeventien dierbaarste Bomansverhalen bijeenbrengt. Hij koos de verhalen op ‘illustreerbaarheid’ en voelt zich prettiger bij donkere randjes. ‘Daarom ben ik bij Bomans aan het goede adres.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden