PlusSignalement

Nu ook in de boekhandel

Het Parool

Bluets

Sinds Bluets van de Amerikaanse schrijver, essayist en dichter Maggie Nelson (1973) verscheen in 2009, een persoonlijk essay met als uitgangspunt haar fascinatie voor de kleur blauw, verwierf het een cultstatus. Nicolette Hoekmeijer heeft het nu vertaald voor uitgeverij Atlas Contact, die ook Nelsons veelgeprezen memoires De argonauten uitgaf.

Bluets

 Beeld -
BluetsBeeld -

Ik zoek mijn man

De auto waarin Anita met haar schoonouders op weg is naar Polen, strandt in een eindeloze file. Ondertussen zijn ieders gedachten bij hun zoon en haar man Erwin, die ontbreekt. De temperatuur stijgt tot een kookpunt en de emoties in de auto vliegen alle kanten op in Ik zoek mijn man van Hans Münstermann, uitgegeven door De Kring.

Ik zoek mijn man Beeld -
Ik zoek mijn manBeeld -

De roos uit het beton

Als zoon van een berucht bendelid dealt de 17-jarige Mav voor de King Lords. Met het geld dat hij daarmee verdient kan hij zijn moeder helpen, die twee banen heeft. Zijn vader zit in de gevangenis. Alles onder controle, tot hij plotseling vader wordt in De roos uit het beton, de prequel opThe Hate U Give van Angie Thomas. Vertaald door Aimée Warmerdam voor Moon Young Adult.

De roos uit het beton Beeld -
De roos uit het betonBeeld -

Exces

Na een instabiele jeugd die haar langs een rijtje vaderfiguren voert, stort danseres Nim zich in de technocultuur met nachten zonder slaap en een eindeloze stroom geliefden. De tijd lijkt zich alleen maar te herhalen in Exces van Persis Bekkering, ode aan de ravebeweging als laatste echo van de utopieën van de twintigste eeuw (Prometheus).

Exces
 Beeld -
ExcesBeeld -

Kinderscènes

Valery Larbaud (1881-1957) werd in de jaren dertig in Nederland geïntroduceerd door Edgar du Perron. Bij De
Arbeiderspers is nu verschenen het door Katrien Vandenberghe vertaalde en van een nawoord voorziene Kinderscènes uit 1950, waarin de Franse schrijver de fantasie- en gevoelswereld oproept van kinderen en jonge adolescenten.

Kinderscènes Beeld -
KinderscènesBeeld -

Vier soldaten

De Russische burgeroorlog, 1919. Het is hartje winter wanneer vier jonge soldaten van het Roe Leger hun kamp opslaan in een bos bij de frontlinie in Roemenië. Ze wachten op de lente en de onvermijdelijke hervatting van de strijd en proberen hun nacht­merries te vergeten in Vier soldaten van Hubert Mingarelli uit 2003, vertaald door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre voor Meulenhoff Boekerij.

Vier soldaten Beeld -
Vier soldatenBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden