'NSA infecteert en manipuleert internet met geheime werktuigen'

De Amerikaanse geheime dienst NSA maakt gebruik van speciale methodes en technieken om het internetverkeer te manipuleren en kwaadaardige software te injecteren op computers. Dat heeft de Amerikaanse beveiligingsonderzoeker en journalist Jacob Appelbaum vandaag gezegd tijdens een hackersconferentie in Duitsland.

Thomas van der Kolk
Edward Snowden Beeld EPA
Edward SnowdenBeeld EPA

Appelbaum baseert zich op documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Die beschrijven onder andere een techniek die bekendstaat als 'interdiction'. Daarbij worden bestellingen van bijvoorbeeld een nieuwe laptop door de NSA onderschept om er spionagesoftware op te zetten. De verpakking wordt heel voorzichtig opengemaakt. In sommige gevallen zouden er zelfs hardware-onderdelen op een apparaat worden geplaatst waarmee de organisatie zich er nog veel gemakkelijker op afstand toegang toe kan verschaffen. Het is niet duidelijk op welke schaal deze methode wordt toegepast.

null Beeld EPA
Beeld EPA

In de gelekte documenten staat volgens Appelbaum beschreven wat voor apparaten en systemen de NSA gebruikt om informatie van internet te onderscheppen. Zo zou de organisatie beschikken over speciale chips die stekkers van usb-kabels kunnen veranderen in spionage-apparaten. Ook zou de NSA beschikken over mobiele kits die in staat zijn om draadloze systemen tot op acht kilometer afstand aan te vallen. Het Duitse blad Der Spiegel, dat met Appelbaum samenwerkt, publiceerde vandaag over deze technische snufjes, die in een interne catalogus zouden staan van de speciale afdeling met de naam Tailored Access Operations (TAO) - oftewel 'op maat gesneden operaties'.

Turmoil
De Amerikaanse geheime dienst zou volgens Appelbaum ook gebruik maken van een systeem genaamd Turmoil, waarbij het surfgedrag van een doelwit wordt gemonitord en er een nepversie van een van de bezochte sites kan worden gemaakt. De nepsite kan worden gebruikt om het surfgedrag van het doelwit nader te bestuderen of om malware, kwaadaardige spionagesoftware, op diens computer te installeren. De NSA zou ook een flinke verzameling zogenoemde 'zero-days' op stapel hebben liggen. Dat zijn aanvallen die misbruik maken van nog niet door anderen ontdekte beveiligingslekken.

Daarnaast staat in de documenten vermeld dat er malware is ontwikkeld voor grote hoeveelheden hardware van computers en mobiele telefoons. Zo zouden alle apparaten die draaien op iOS, het besturingssysteem van Apple, met deze kwaadaardige software kunnen worden geïnfecteerd. Ook harde schijven en SIM-kaarten zouden vatbaar zijn voor deze vorm van infiltratie. En met behulp van straalverbindingen kan de NSA op afstand beeldschermen aflezen. Niet alleen slecht voor de privacy, maar ook voor de gezondheid, meent Appelbaum.

Great firewall
Volgens de onderzoeker en journalist zorgen al deze technieken er gezamenlijk voor dat de NSA in feite net als het door internetcensuur geplaagde China beschikt over een 'great firewall' die in een klap een groot deel van het internetverkeer kan blokkeren.

Applebaum deed zijn onthullingen tijdens de dertigste editie van het jaarlijkse congres van de Chaos Computer Club in Hamburg, de grootste hackersconferentie van Europa. Daar spraken onder andere ook WikiLeaks-oprichter Julian Assange en journalist Glenn Greenwald van the Guardian.

Klokkenluider Snowden zit momenteel in Rusland, dat hem asiel heeft verleend. Snowden wordt door de Verenigde Staten gezocht vanwege het uitlekken van geheime informatie.

Jacob Appelbaum tijdens de dertigste editie van de Chaos Computer Club (CCC) in Hamburg. Op de achtergrond een grote afbeelding van Julian Assange. Beeld afp
Jacob Appelbaum tijdens de dertigste editie van de Chaos Computer Club (CCC) in Hamburg. Op de achtergrond een grote afbeelding van Julian Assange.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden