NRC: 'Israël belemmert vrije en kritische nieuwsgaring'

NRC-correspondent Derk Walters moet zijn standplaats Israël op last van de autoriteiten in het land per 1 juli verlaten. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch spreekt van 'een poging om vrije en kritische nieuwsgaring over dat land te belemmeren'.

Joep School
Het GPO laat weten dat het NRC kwalijk neemt dat zij onmiddellijk diplomatieke kanalen hebben opgezocht Beeld anp
Het GPO laat weten dat het NRC kwalijk neemt dat zij onmiddellijk diplomatieke kanalen hebben opgezochtBeeld anp

Begin 2016 werd Walters op de vingers getikt door een hoge functionaris van het Government Press Office (GPO) in Jeruzalem, een instelling die onder premier Netanyahu valt.

De correspondent werd aangesproken op een reportage die hij had geschreven over de Palestijnse stad Hebron. Walters had volgens het GPO 'geweld van Palestijnen tegen Joden gelegitimeerd'. Ook werd hem verteld dat de Israëlische ambassade al jaren bezorgd was over de manier waarop NRC bericht over Israël.

'Laten zweten'
Later in 2016 deed zich volgens NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch een nieuw conflict voor. In een verklaring op de NRC-website toont de hoofdredacteur interne memo's die hij, waarschijnlijk per abuis, ontving van GPO-medewerkers. Zij schrijven: 'We gaan ze flink laten zweten. (...) Ik maak het hem (Walters, red.) moeilijk over zijn adres in Tel Aviv, omdat ik weet dat hij naar Oost-Jeruzalem is verhuisd.' Vandermeersch noemt dat 'pesterijen'.

Het GPO laat nu weten dat het Walters en NRC kwalijk neemt dat zij onmiddellijk diplomatieke kanalen hebben opgezocht. Volgens het GPO lag er namelijk nog een aanbod voor een tijdelijke verlenging van het visum van de correspondent. Doordat Walters daar geen gebruik van maakte, werkte hij maandenlang illegaal in het land, stelt het GPO. Dát zou de reden zijn dat hij Israël nu moet verlaten.

Persvrijheid
NRC-hoofdredacteur Vandermeersch kan het desondanks niet anders zien dan 'een strategie van Israël om kritische stemmen te doen verstommen'. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) bemoeide zich ook met de zaak. "Journalisten moeten kunnen schrijven wat ze willen. Persvrijheid is een groot goed. Die boodschap dragen we wereldwijd uit, ook richting Israël."

Ook Thomas Bruning, algemeen secretaris van de journalistenvakbond NVJ, is kritisch op Israël. "Ik schrik hiervan omdat Israël in de regio - waar het slecht is gesteld met persvrijheid - nog een goede naam had. Daar waar Israël zich terecht wil onderscheiden van dictatoriale regimès is dit een nieuwe negatieve mijlpaal."

Derk Walters werkt sinds 2014 als correspondent in Israël Beeld NRC
Derk Walters werkt sinds 2014 als correspondent in IsraëlBeeld NRC

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden