NPO worstelt met erfenis van Mediafonds

Het Mediafonds bestaat dit weekeinde 28 jaar, maar wordt opgeheven vanwege bezuinigingen. Het NPO-fonds neemt het stokje over, maar dat gaat op zijn zachtst gezegd traag.

door: Joep School
null Beeld anp
Beeld anp

Met het festival This is media werd vrijdag in Noord het 28-jarig bestaan van het Mediafonds gevierd; de VPRO besteedt de komende nacht op NPO2 aandacht aan de verjaardag met twee programma's: De kunst van het maken! en De nacht van het Mediafonds. Het is een feestje met een wrange nasmaak: vanaf 1 januari zwaait het fonds af, als gevolg van bezuinigingen van het kabinet-Rutte II.

Sinds het moment in 2013 dat bekend werd dat de stekker uit het fonds gaat, heeft de NPO aangegeven het gat dat het Mediafonds achterlaat te willen vullen. Het Mediafonds werd in 1988 opgericht om de ontwikkeling en productie van artistiek hoogwaardige programma's en documentaires van publieke landelijke en regionale omroepen te bevorderen: zo financiert het fonds programma's als de One night stand-televisiefilms en ook series als A'dam-E.V.A., Dunya & Desie en Ramses zijn mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds.

De NPO wil dit voortzetten en stelt daarvoor jaarlijks 16,6 miljoen euro ter beschikking, maar er is tot op heden weinig concreet over de plannen en makers beginnen te morren.

Nekslag
Waarom? Op 1 juli sloot het loket van het Mediafonds waar subsidieaanvragen konden worden ingediend - dat werd massaal gedaan: er kwamen drie keer meer aanvragen binnen dan gebruikelijk. Sindsdien is er geen andere mogelijkheid voor producenten of omroepen om aanvragen te doen.

"Uiterst vervelend voor de sector," zegt Hester Overmars, die als adviseur optreedt bij het Mediafonds en ook toetreedt tot de commissie Documentaire van het NPO-fonds. "Ik ben ook documentairemaker en weet dat het voor producenten de nekslag kan zijn van een productie als de toekenning te lang duurt." Ze wijst daarbij als voorbeeld op de beperkte beschikbaarheid van gewenste acteurs.

Verder kan Overmars weinig zeggen over het NPO-fonds. "Niet omdat het geheim is, maar omdat ik ook nog niks weet." Regisseur Aliona van der Horst, eveneens commissielid Documentaire, uit zich soortgelijk. "We zijn nog niet actief bezig. Ik weet dat er een bijeenkomst wordt gepland, maar waar en hoe - geen idee. Het zou weleens tijd worden, inderdaad."

Hanneke Bouwsema, die vanaf 1 november aantreedt als algemeen secretaris van het NPO-fonds, kan nog niks zeggen over haar nieuwe functie. Op verzoek mailt ze: 'Op het moment dat ik met enige kennis van zaken iets kan vertellen spreek ik je graag. Tot die tijd verwijs ik je door naar de NPO.'

'Weinig overhead'
Een woordvoerster van de NPO geeft aan dat er hard gewerkt wordt om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. "Voor de NPO staat vanzelfsprekend voorop dat we zo veel mogelijk geld naar producties laten gaan. Dat betekent zo weinig mogelijk overhead en dus houden we het bureau klein met twee secretarissen en een administratieve ondersteuning. Daarnaast worden de bijdragen aan talentontwikkelingsprojecten in de toekomst mede uit het budget van het NPO-fonds gefinancierd."

Ruurd Bierman, directeur van het Mediafonds, wil benadrukken dat het Mediafonds er alles aan doet om de NPO van dienst te zijn. "Maar het feit dat ze zelf geld vrijmaken geeft ze natuurlijk wel een grote mate van autonomie. Ze nemen niet een-op-een de taken over van het Mediafonds." Zo is het voor regionale zenders niet meer mogelijk verzoeken in te dienen bij het NPO-fonds, simpelweg om de wettelijk bepaalde regel dat de NPO alleen geld mag verstrekken aan landelijke omroepen.

Bierman: "Als ik de start van het NPO-fonds vanuit het perspectief van de makers en producenten bezie, dan worden de verwachtingen die eerder dit jaar zijn gewekt over de opening van het loket in dit najaar op dit moment nog niet waargemaakt."

Informatiesessie
De woordvoerster van de NPO geeft aan dat het voor alle partijen nog even zoeken is naar de optimale werkwijze. "Tijdens het Idfa geven we een informatiesessie voor geïnteresseerden. Dat hebben we eerder dit jaar ook al een aantal keer gedaan met omroepen en organisaties uit de drama- en documentairesector."

Ze voegt eraan toe dat het budget van het NPO-fonds vanaf 1 januari op volle kracht zal werken. "Binnenkort worden de aanvraagformulieren op de site geplaatst. Aanvragen voor ontwikkeling van documentaires kunnen omroepen over enkele weken al indienen, zodat daarvoor begin januari al budgetten door de raad van bestuur kunnen worden toegekend."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden