NPO wil af van afhankelijkheid reclamegeld

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil de financiële afhankelijkheid van reclamegeld stapsgewijs afbouwen.

Een reclame voor Mona-toetjesBeeld Ster

NPO-voorzitter Shula Rijxman zei dit in haar nieuwjaarstoespraak.

"Laten we eerst eens kijken of er compensatie kan komen voor reclamevrije kinderprogrammering en ga na of dit vervolgens ook op onze onlineplatformen kan worden doorgevoerd,'' aldus Rijxman.

"Als dit werkt en dit ook vanuit Den Haag blijvend kan worden gecompenseerd, kunnen we doorpakken.''

De NPO heeft last van dalende reclame-inkomsten. Op dit moment wordt volgens Rijxman een vijfde van het NPO-budget hieruit betaald "Willen we een publieke omroep zonder reclame, dan kost dat ongeveer per persoon 80 cent extra per maand,'' zei ze.

Leden
De voorzitter pleitte verder voor vernieuwing van het publieke omroepbestel. Ze herhaalde daarbij ook een eerdere wens, het toekennen van zendtijd en budget aan omroepen niet langer te laten afhangen van het aantal leden.

"Geef de bestaande omroepen, en dus ook de aspirant-omroepen WNL, PowNed en Human, een erkenning, ongeacht het ledenaantal en verlos ze zo van de noodzaak om veel geld te steken in ledenwerfcampagnes.''

Het aantal leden daalt namelijk en de bestuursvoorzitter vindt dat het niet moet draaien om de grootte van de omroep maar om de beste programma's.

"De vraag die daarbij hoort is of de huidige financiële garanties die er nu voor omroepen zijn ook tot de juiste balans in de programmering leidt.'' Rijxman meent dat er nog te veel geluiden zijn in de samenleving die nu niet of onvoldoende worden gehoord.

Lees ook: Heeft u 2 cent per dag over voor tv zonder reclame?

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden