NPO wil 12,4 miljoen van kabinet voor Eurovisiesongfestival

De publieke omroep wil 12,4 miljoen euro van het kabinet voor het Eurovisiesongfestival. De NPO heeft hiervoor een verzoek ingediend bij cultuurminister Arie Slob.

Duncan Laurence won afgelopen jaar het Eurovisiesongfestival. Beeld
Duncan Laurence won afgelopen jaar het Eurovisiesongfestival.

De kosten van de uitzending van het liedjesfestijn bedragen voor de NPO per saldo 16,9 miljoen: de totale kosten van 26,5 miljoen min de programmagebonden inkomsten die de European Broadcasting Union, die het festival organiseert, bijdraagt. Dit geld - 9,6 miljoen - wordt bij elkaar gesprokkeld door sponsorgelden en ticketinkomsten.

De NPO draagt 2,5 miljoen euro bij aan het evenement en AVROTROS heeft 2 miljoen euro vrijgemaakt. De rest moet van het kabinet komen, stelt de NPO.

Flink probleem

Mocht het kabinet niet over de brug komen met het geld, dan zit NPO met een flink probleem, erkent een woordvoerder. De publieke omroep stelt met klem dat in het verleden bewezen is dat zulke investeringen zich ‘dubbel en dwars terugbetalen’ door de uitgaven van fans die naar Nederland komen voor het festijn.

Bij de regeringspartijen is er weinig bereidwilligheid de knip te trekken. “Ze kunnen dit feestje echt wel bouwen zonder subsidie,” vindt VVD-Kamerlid Zohair El Yassini. Een kleiner bedrag is voor hem ook onbespreekbaar. “Wat ons betreft gaat er geen Haags geld naartoe.”

D66 wil eerst de hele begroting zien. “Wat draagt Rotterdam bij? Wat dragen private sponsoren bij? Daar zie ik niks van,” aldus Kamerlid Joost Sneller. Hij noemt het gevraagde bedrag ‘wel erg hoog’.

‘Fors bedrag’

ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf begrijpt wel dat er naar het Rijk wordt gekeken. “Maar ik vind dit wel een heel fors bedrag. Dat gaan we niet doen.” CDA’er Harry van der Molen wil eerst afwachten met welk voorstel minister Slob naar de Kamer komt. Op 25 november debatteert de Tweede Kamer over de Mediabegroting.

Premier Mark Rutte heeft medio mei al gewaarschuwd dat de publieke omroep voorlopig niet hoeft te rekenen op extra geld van het Rijk. Hij zei toen niet te denken ‘dat het een heel populaire gedachte is om er belastinggeld in te steken’. Vervolgens liet coalitiepartner CDA weten dat Rutte niet zo moeilijk moest doen, omdat het een waanzinnige mogelijkheid is om Nederland op de kaart te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden