NPO, RTL en Vice sluiten pact voor meer diversiteit

NPO, RTL en Vice gaan samenwerken om discriminatie en stereotypering van vrouwen, voor en achter de schermen, te bestrijden.

Gudo Tienhooven/ANP
Shula Rijxman tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Beeld anp
Shula Rijxman tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO)Beeld anp

Deze zogenoemde Coalitie Beeldvorming in de Media, onder aanvoering van de Nederlandse netwerkorganisatie Women Inc., wil 'een meer evenwichtige representatie van de Nederlandse samenleving in de media'.

"Vrouwen verdienen een even prominente plek voor en achter de schermen als mannen en dat vergt doelbewust beleid," aldus NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman. "Diversiteit, representativiteit, inclusiviteit - noem het hoe je het noemen wilt; hoe meer vrouwelijke hoofdredacteuren, presentatoren en dj's, hoe beter."

Gelijke behandeling
Kim Koppenol van RTL over de twee jaar durende coalitie: "Een goede afspiegeling zijn van de diverse Nederlandse samenleving en het tegengaan van stereotypering is een collectieve taak van de media.

De komende twee jaar lanceert RTL een aantal grote en kleine initiatieven waarvan de uitrol van een 'unconsious bias' (onbewuste vooroordelen, red.) training voor zowel medewerkers als makers de eerste grote stap is."

De coalitie richt zich niet alleen op een meer gelijke behandeling van vrouwen voor en achter de schermen, maar kijkt ook naar leeftijd, etnische achtergrond en sociaaleconomische status.

Ministerie
Het tweejarige samenwerkingsproject Beeldvorming in de media wordt gesteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Volgens Afke van Rijn, directeur Media bij het ministerie, tonen zowel traditionele als nieuwe media vaak slechts een beperkt beeld van de samenleving.

"Een meer open blik kan mediamakers een kans geven om meer én meer diverse verhalen te vertellen. Ik vind het daarom heel fijn dat mediamakers samen gaan werken én een actievere rol gaan pakken om alle verhalen uit onze samenleving te vertellen."

Salaris
Momenteel onderzoekt de NPO ook of mannen en vrouwen binnen de publieke omroep voor gelijk werk gelijk betaald krijgen. D66 vroeg om een dergelijke 'scan' in schriftelijke Kamervragen.

Aanleiding was een artikel in het Het Parool waarin omroepbazen stellen dat er van salarisdiscriminatie in Hilversum geen enkele sprake is.

"Maar we hadden dit ook zonder de Kamervragen gedaan," stelt een NPO-woordvoerder. "Wij vinden dat gelijk werk gelijk moet worden beloond."

Het in kaart brengen van de salarissen zal volgens de NPO nog enkele weken gaan duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden