NPO past app aan na kritiek op verzamelen kijkgedrag

Gebruikers van de NPO Start-app worden gevolgd door advertentie­bedrijven in hun kijkgedrag. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is kritisch, de NPO zegt gebruikers binnenkort keuzemogelijkheid te geven.

Joep School
NPO Beeld anp
NPOBeeld anp

'Voor het tonen van advertenties binnen de NPO-app kunnen gegevens over jouw kijkgedrag door adverteerders en door hen ingeschakelde partijen verzameld worden.'

Sinds eind december toont de NPO Start-app (update versie 5.01) - waarop het mogelijk is programma's van de publieke omroep terug te kijken - de nieuwe melding. Niet akkoord gaan betekent dat de app niet gebruikt kan worden.

In de voorwaarden valt te lezen dat bedrijven als Google en Criteo toegang krijgen tot de gegevens van gebruikers.

Die gaan voornamelijk over het kijk- en internetgedrag. Advertentiebedrijven bundelen de data om gerichter reclames te kunnen verkopen.

'Tracking wall'
Digitale belangenorganisatie Bits of Freedom is kritisch op de NPO. In een stuk op de website concludeert Bits of Freedom dat de NPO niet geleerd heeft van het verleden.

In 2013 werd de publieke omroep door de Autoriteit Persoonsgegevens op de vingers getikt voor het opwerpen van een soortgelijke 'tracking wall', waarbij gebruikers gevolgd worden in hun kijkgedrag.

In 2015 werd de 'cookiebepaling' in de telecommunicatiewet aangepast, maar het is niet helemaal duidelijk of de NPO die wet nu daadwerkelijk overtreedt.

Tegenover NRC Handelsblad geeft de NPO aan bezig te zijn met het geven van een keuzemogelijkheid over advertenties, maar, aldus de omroep, 'dat kost tijd'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden