PlusFilmrecensie

Noura’s Dream is een scheidingsdrama door een Tunesische bril

null Beeld

De Tunesische regisseur Hinde Boujemaa maakte in 2012 haar debuut met Ya man aach (‘Morgen was het beter’). Daarin bekeek ze de Jasmijnrevolutie in haar land door de ogen van een alleenstaande moeder in de achterwijken van de hoofdstad. De grootse historische gebeurtenissen gaan grotendeels aan haar voorbij, maar grijpen desondanks hevig in haar leven in.

Boujemaas eerste fictiefilm Noura’s Dream (Noura rêve) heeft een vergelijkbare hoofdpersoon. Ook Noura (Hend Sabri) is eigengereid en zelfverzekerd, ook zij staat aan de marges van de maatschappij. En hoewel de Tunesische revolutie hier nergens expliciet wordt genoemd, is ook deze film het interessantst als hij door die bril wordt bekeken.

Noura is niet alleenstaand, maar het scheelt niet veel – haar gewelddadige echtgenoot Jamel (Lotfi Abdelli) zit in de gevangenis. Noura staat er dus net zo goed alleen voor, met drie schoolgaande kinderen en een baantje in een wasserij. Wel heeft ze een nieuwe liefde, automonteur Lassaad (Hakim Boumsaoudi), en buiten ­Jamel om heeft ze hun scheiding in werking gesteld. Maar kort voordat die rond is, komt Jamel plotseling op vrije voeten. Zo begint de ellende.

Wat volgt is een scheidingsdrama zoals er in de filmgeschiedenis al ­behoorlijk wat gemaakt zijn. Hoewel Sabri zich bewonderenswaardig vastbijt in haar rol, voegt Noura’s Dream weinig aan het genre toe.

Hooguit staat het extra op scherp in de Tunesische context, waar ook in de postrevolutionaire democratie nog altijd een gevangenisstraf op overspel staat.

Vanuit een zekere hoek bezien is Noura’s Dream misschien ook een metafoor voor het lot van de Tunesische bevolking, speelbal van de ­recente omwentelingen. Dan staat Jemal voor de hardhandige oude heersers, en Lassaad voor de hoopvolle maar ook ongeduldige nieuwe orde. Noura is het volk, of misschien specifieker het vrouwelijke deel ervan, gevangen tussen die twee kampen. De film dringt niet op die ­lezing aan, maar wordt er wel wat ­interessanter van.

Noura’s Dream

Regie Hinde Boujemaa
Met Hend Sabri, Lotfi Abdelli, Hakim Boumsaoudi
Te zien via Picl en Vitamine Cineville

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden