Update

NOS: veel minder omroepen

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - De NOS wil bij de publieke omroep bezuinigen door het aantal omroepen drastisch terug te brengen. Volgens NOS-directeur Jan de Jong kan het bestel toe met één of twee neutrale omroepen, waaronder de NOS, en een beperkt aantal ledengebondenomroepen, bijvoorbeeld een liberaal/conservatieve, progressieve en levensbeschouwelijke. Als de politiek ook de regeldruk omlaag brengt, is volgens hem alleen al op bureaucratie 25 miljoen euro te besparen.

De Jong vindt het niet gek dat de politiek ook naar de publieke omroep kijkt als achttien miljard euro moet worden bezuinigd, maar de discussie of er een tv-net af kan, vindt hij onzinnig.

''Ik ben er zeer voor dat Den Haag een concreet bedrag noemt dat bezuinigd moet worden en met een visie komt waar de publieke omroep heen moet. Dan kijken wij wel hoe we het invullen. Mijn inzet is dat je de kijker en luisteraar moet ontzien, dus dat je zo min mogelijk in de programmering snijdt.''

Als grootste omroep, het 'kloppend hart' van het bestel zoals De Jong het noemt, komt een vijfde of een zesde deel van de aanstaande bezuinigingsronde op het bordje van de NOS terecht. De Jong vindt echter dat bij zijn omroep niets meer te halen valt. ''Als je snijdt, dan niet in de nieuwsvoorziening. Dat zou de kern van het publieke bestel moeten zijn. Wij hebben geen overhead. We zijn al afgetraind, hebben geen vet meer. ''

De nieuwsafdeling van de NOS telt met 375 voltijdbanen al vijftig tot tachtig journalisten minder dan een aantal jaar geleden. De omroep heeft jaarlijks 130 miljoen euro te besteden. Daaraan gaat 47 miljoen naar de nieuwsvoorziening en negentien miljoen naar sport. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden