Update

NOS-overvaller Tarik Z. (19) blijft minstens twee weken in de cel

De 19-jarige student Tarik Z.,die donderdag de NOS-studio's binnendrong, blijft nog zeker veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Lelystad vrijdag beslist.

Beelden van de gewapende man die de NOS naar buiten heeft gebracht.Beeld anp

Vlak voordat het Achtuurjournaal zou beginnen drong Tarik Z. het gebouw binnen. Hij nam een portier in gijzeling en eiste zendtijd om 'grote wereldzaken' te bespreken.

Het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland laat een persoonlijkheidsonderzoek uitvoeren. Tarik Z. zijn zogenoemde beperkingen opgelegd. Een verdachte mag dan geen contact met de buitenwereld hebben, zodat het onderzoek van buitenaf niet kan worden verstoord of beïnvloed.

Het huis van Z. is gisteravond door de politie doorzocht. Volgens een studiegenoot zit de verdachte in het eerste jaar van een scheikundeopleiding aan zowel de universiteit van Delft als in Leiden. 'Hij kwam op mij over als een rustige en intelligente jongen', aldus de studiegenoot.

Z. zit vast. Hij wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en wapenbezit. Later werd bekend dat het wapen dat hij bij zich had nep was, maar volgens de politie was het 'niet van echt te onderscheiden'.

'Cyberaanval'
NOS-verslaggever Martijn Bink vertelde in de ingelaste NOS-uitzending dat de man een brief bij zich had. Die brief, die al snel op sociale media circuleerde, zou de volgende tekst bevatten: 'Wanneer u dit leest, raak dan niet in paniek. Ga niet schreeuwen en waarschuw uw collega's ook niet. Doe alsof er niets aan de hand is. Ik ben zwaarbewapend. Als u gewoon netjes meewerkt, dan zal u niets overkomen.'

'Besef dat ik niet in mijn eentje ben. Er zijn er nog vijf, plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten. Als u mij niet naar studio 8 brengt om een uitzending over te nemen, dan zijn wij genoodzaakt tot actie over te gaan. Dat wilt u niet op u geweten hebben toch? Dus begeleid mij nu naar studio 8, de NOS studio', aldus de tekst in de brief.

Op zwart
Z. is het pand binnengekomen door een beveiliger te bedreigen met een wapen. Het personeel werd direct uit het gebouw aan het Journaalplein gehaald. Buiten het gebouw stonden daarna zo'n 70 tot 80 mensen.

'Schokkend dat er opeens iemand in de studio staat die ineens iets eist', reageerde NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. 'De hele publieke omroep is hierdoor getroffen.' Ook directeur Jan de Jong noemt het incident 'verschrikkelijk' en 'bizar'. Hij spreekt vol lof over de professionaliteit van de mensen in het gebouw, die 112 gebeld hebben, en over de politie 'die de man heel snel heeft overmeesterd'.

Veel lof oogstten de beveiliger - die opvallend kalm tegen de indringer bleef praten - maar ook Hans Bezembinder, bij de NOS werkzaam als schakeltechnicus. Hij leidde Z. naar een studio die niet in gebruik was en zette een camera aan, waardoor alles op tape werd vastgelegd.

Op de opgenomen beelden is te horen hoe de portier en Z. met elkaar in gesprek gaan. 'U blijft wel cool, dat vind ik wel tof', zegt Z. 'Ik ben net zo zenuwachtig als jij', antwoordt de portier. 'Mannen onder elkaar. Maar ik wil heel graag naar huis.' Na nog wat woorden over en weer - de portier blijft al die tijd opvallend rustig - legt Z. uit wat hij precies van plan is.

Grote wereldzaken
'De dingen die gezegd gaan worden, dat zijn wel hele grote wereldzaken', zegt hij. 'Wij zijn, zeg maar, ingehuurd door inlichtingendiensten en daar hebben wij zaken vernomen die de huidige samenleving in twijfel trekken. En die gaan wij nu naar buiten brengen. Zulke kwade mensen zijn wij ook weer niet. We doen dit ook voor de gewone burger.' Niet veel later stormden politieagenten de studio binnen waar Tarik Z. en de portier zich bevonden. Z. liet zijn wapen vallen en gaf zich over.

Vanochtend is de redactie van de NOS gewoon weer aan het werk gegaan. 'Het roept allerlei emoties op, en er zal wat tijd nodig zijn om het te verwerken. Maar nu gaan we gewoon ons werk doen: programma's maken', zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff.

Discussie
Inmiddels is een discussie losgebarsten over de beveiliging van het Media Park. Die is wel opgeschroefd sinds de gebeurtenissen in Parijs, zei Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, gisteravond op de ingelaste persconferentie. 'Er is een speciaal politieteam dat kan ingrijpen bij incidenten op het Media Park. De politie was dan ook zeer snel ter plaatse.'

NOS-hoofdredateur Gelauff zegt zich niet te willen mengen in dit debat. 'Ik ben van de journalistiek, niet van de beveiliging. Anderen moeten maar besluiten wat het beste is. De beveiliging in ons gebouw vind ik wel streng, met sluizen en pasjes.'

Beeld NOS
Beeld anp
Beeld epa
Beeld epa
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden