NOS moet berichtgeving over liquidatie rectificeren

De NOS moet twee berichten rectificeren waarin een verband wordt gelegd tussen de tot levenslang veroordeelde Koerdische vrijheidsstrijder en zakenman Hüseyin Baybasin (59) en een liquidatie in 2014 in Istanbul.

Olga Ketellapper
De NOS studio op archiefbeeld Beeld anp
De NOS studio op archiefbeeldBeeld anp

Dat bepaalde de rechtbank Midden-Nederland woensdag. De NOS moet een artikel geheel en een ander artikel gedeeltelijk offline halen, en twee weken lang een recitificatietekst tonen in een pop-up venster op de website. Daarnaast moet de omroep een schadevergoeding betalen.

Baybasin zit in Nederland sinds 2002 een levenslange celstraf uit voor moord, uitlokking van moord, gijzeling, handel in drugs en deelname aan een criminele organisatie. De Koerd stelt dat hij onschuldig is veroordeeld op basis van onjuist vertaalde en gemanipuleerde telefoontaps. Er ligt sinds 2011 een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad om zijn zaak opnieuw te behandelen. Daarover moet nog worden beslist.

Bescherming
Volgens de rechtbank zijn de publicaties van de NOS gebaseerd op "één niet-gezaghebbende bron die niet door een andere bron is bevestigd. Die bron is bovendien anoniem opgevoerd in de publicaties en de NOS heeft geen wederhoor gepleegd bij Baybasin".

Bovendien is de Koerd tegen zijn wil in bekend, en doet de berichtgeving mogelijk af aan steun voor het herzieningsverzoek. Daarom weegt "de bescherming van de eer en goede naam van Baybasin hier zwaarder dan het recht van de NOS om de genoemde berichten te publiceren".

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden