Update

NOS laat journalisten niet opdraven in De Vooravond, Fidan Ekiz: ‘Dit is geen Noord-Korea’

NPO 1-talkshow De Vooravond. Beeld ANP
NPO 1-talkshow De Vooravond.Beeld ANP

NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff laat bewust geen journalisten uit zijn organisatie aanschuiven bij De Vooravond. Dat zegt hij in een reactie op een boze tweet van Fidan Ekiz die het BNNVara-programma presenteert. Maar het waarom zit volgens Gelauff anders in elkaar dan Ekiz beweert.

Gudo Tienhooven

‘Onbestaanbaar en onbegrijpelijk hoe Marcel Gelauff journalisten van de NOS al het hele Vooravond-seizoen verbiedt om bij ons aan te schuiven vanwege hem onwelgevallige meningen,’ schrijft Fidan Ekiz op Twitter. Zij presenteert samen met Renze Klamer sinds eind augustus het dagelijkse programma dat op de oude plek van De Wereld Draait Door (DWDD) op NPO 1 wordt uitgezonden.

“Dat is echt onjuist,” zegt Gelauff. “Bij elk nieuw tv-programma zeg ik altijd: laten we eerst eens zien hoe het zich ontwikkelt voor we ingaan op een uitnodiging. En het ontwikkelt zich echt tot een opiniërend programma. Daar is op zich niks mis mee; het is een legitieme, journalistieke vorm. Maar dan is het wel de vraag of NOS-mensen, die volstrekt objectief opereren, daar bij passen.”

Al voor de eerste aflevering van De Vooravond lieten de presentatoren weten hoe de rolverdeling zou zijn. Klamer zou vooral de regie pakken en het draaiboek in de gaten houden. En Ekiz: “Die vrijere rol, iets meer de opiniemaker zijn; daarin zit mijn kracht. Ik moet me beslist niet bezighouden met de administratie.”

Onwelgevallig

“Moet je als NOS in een sterk opiniërend programma zitten?” vraagt Gelauff. “Op dit moment zeg ik ‘nee’. Misschien wordt dat in de toekomst nog anders.” De hoofdredacteur noemt nog enkele andere redenen op. “Wij wijzen heel frequent dergelijke verzoeken af. Met onze volume willen we ook zeer selectief omgaan in welk programma we willen en kunnen zitten. Maar dat heeft beslist niets te maken met dat de meningen daar mij onwelgevallig zijn. Ik vind het wel ver gaan om dat zo in een tweet de wereld in te slingeren.”

NOS-verslaggevers doken soms wél op in DWDD. Omdat dit een minder opiniërend programma was? Gelauff wil niet teveel op die vraag ingaan. “Dan kom je uit op de moeilijke discussie hoe je ‘opiniërend’ precies moet definiëren. Het gaat om de sfeer en de aanpak van een programma. En of je de missie van de NOS helpt als iemand van ons daar aanschuift. Dat is met De Vooravond momenteel niet het geval.”

Fidan Ekiz reageert op haar beurt met verbazing op de uitlatingen van Gelauff. “Het is gewoon volstrekt belachelijk wat hij zegt. Wij hadden een aantal NOS-mensen op het bord staan die ook echt zouden komen. Tot ik in de uitzending riep dat ik de Geert Wilders-zaak een politiek proces vind. Vrijwel direct daarna werd iedereen teruggetrokken. En die boycot is blijven staan, want we zouden vandaag ook iemand, gedetacheerd door de NOS, aan tafel hebben en dat is ook ineens afgeblazen.”

”Het gaat dus wel degelijk over meningen die Gelauff niet aanstaan,” vervolgt Ekiz. “Dat kan niet, dit gaat echt te ver. We leven niet in Noord-Korea. Ik was vaak genoeg meer opiniërend als tafeldame in DWDD dan ik nu ben. En daar zat ik gewoon met NOS-mensen aan tafel. Of iemand van de NOS zelf was tafeldame. En die zat daar om een mening te geven.”

De nieuwe NPO 1-talkshow De Vooravond is maandagavond begonnen met publiek in de studio. Presentatoren Renze Klamer en Fidan Ekiz heetten de gasten bij de start van de show welkom. Beeld ANP
De nieuwe NPO 1-talkshow De Vooravond is maandagavond begonnen met publiek in de studio. Presentatoren Renze Klamer en Fidan Ekiz heetten de gasten bij de start van de show welkom.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden