Nieuws

NOS doet in hele organisatie onderzoek naar omgangsvormen en werkcultuur

De NOS gaat in de hele organisatie onderzoek laten doen naar de werkcultuur en de veiligheid van de werkomgeving. Dat heeft de directie besloten naar aanleiding van de misstanden bij NOS Sport en de gesprekken daarover in de hele organisatie.

Hanneke van Houwelingen
null Beeld ANP
Beeld ANP

“De problemen bij NOS Sport die vorige week aan het licht kwamen, maken veel los in onze hele organisatie,” laat algemeen directeur Gerard Timmer weten. “Daarom vinden we het passend en belangrijk om ook de rest van onze organisatie door externe, onafhankelijke ogen te laten bekijken.”

De omroep inventariseerde in de afgelopen maanden een kleine honderd meldingen van grensoverschrijdend gedrag en de harde cultuur op de werkvloer van de sportredactie. Afgelopen weekend trad de vierkoppige hoofdredactie van NOS Sport af. Sportpresentator Tom Egbers besloot zich voorlopig terug te trekken, nadat hij in een Volkskrantpublicatie door verschillende medewerkers werd beschuldigd van grensoverschrijdend en intimiderend gedrag op de werkvloer.

Scherp toetsen

Ook de hoofdredacteur van NOS Nieuws, Giselle van Cann, benadrukt het belang van een onderzoek over de hele breedte van de organisatie. Volgens haar is er geen aanleiding om te denken dat er op de nieuwsredactie eenzelfde groot, structureel probleem bestaat. Maar het onderzoek is nodig ‘om onszelf juist nu scherp te toetsen’.

“Want ja, natuurlijk gaan er ook bij ons dingen mis. Wij vinden dat het hoort bij een organisatie als de onze om in deze tijd onafhankelijke experts naar werkwijzen en omgangsvormen te laten kijken. En ook naar hoe we als collega’s en leidinggevenden omgaan met meldingen van mensen die een nare ervaring hebben. We willen weten wat we niet weten,” zegt Van Cann. Ze volgde vorig jaar zomer Marcel Gelauff op als hoofdredacteur van NOS Nieuws.

De Ondernemingsraad en de redactiecommissie van NOS Nieuws worden betrokken bij de voorbereiding van het externe, onafhankelijk onderzoek. De NOS is intern onderverdeeld in drie afdelingen: NOS Nieuws, NOS Sport en NOS Evenementen. Daarnaast bestaat de organisatie uit verschillende stafafdelingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden