NOS-directeur pleit voor uitzondering topinkomens NPO

NOS-directeur Jan de Jong is bang dat het verder inkapselen van de topverdieners bij de publieke omroep zal leiden tot meer 'vreemde betaalconstructies'.

Joep School
Bij de NOS lopen op dit moment nog vijf medewerkers rond die boven de aangescherpte WNT verdienen. Beeld ANP KIPPA/Robin van Lonkhuijsen
Bij de NOS lopen op dit moment nog vijf medewerkers rond die boven de aangescherpte WNT verdienen.Beeld ANP KIPPA/Robin van Lonkhuijsen

Vorige week diende minister Plasterk (Binnenlandse zaken) zijn aangescherpte versie van de Wet normering topinkomens (WNT) in, die ervoor moet zorgen dat niemand bij de NPO meer verdient dan een minister - zo'n 184.000 euro. Tot nu toe wordt er nog een uitzondering gemaakt voor sommige radio- en tv-makers, maar dat moet veranderen, vindt Plasterk.

Met vreemde betaalconstructies doelt De Jong op presentatoren die boven de norm verdienen door bijvoorbeeld hun eigen programma's te produceren - en ze vervolgens aan een omroep te verkopen. Zo heeft bijvoorbeeld Jeroen Pauw belangen in een productiebedrijf.

Transparantie
Voor de duidelijkheid: soortgelijke regelingen zijn er niet bij de NOS. "Dat gaat zolang ik hier zit ook niet gebeuren, maar ze bestaan. Ik denk: hoe verder de WNT wordt aangescherpt, hoe meer van dit soort constructies er komen. Daar wordt het allemaal niet transparanter door. Het aantal presentatoren boven de oude norm - 225.000 euro - is door de NPO al enorm ingeperkt. Je kunt je afvragen of een paar uitzonderingen in de topinkomens dan zo erg zijn."

Ook de NPO gaf eerder aan dat 'speciaal talent beloond mag worden voor hun essentiële bijdrage aan een hoogwaardige kwalitatieve publieke omroep'.

De Jong vindt het daarbij belangrijk aan te geven dat de WNT is opgebouwd uit het bruto salaris, pensioenlasten en de kosten van een lease-auto - en niet, zoals vaker wordt gesuggereerd, alleen het salaris beslaat.

Matthijs van Nieuwkerk
Bij de NOS lopen op dit moment nog vijf medewerkers rond die boven de aangescherpte, maar ver onder de oude WNT verdienen: twee hoofdredacteuren, één presentator en twee directieleden. Volgens de bestaande overgangsregeling mogen hun salarissen nu vier jaar worden bevroren, waarna ze in drie jaar afgeslankt worden naar de nieuwe norm.

"Daar conformeert de NOS-directie zich aan, maar dat is relatief eenvoudig: wij hebben geen personality-show met Matthijs van Nieuwkerk. Als de NOS eens buiten de deur kijkt voor een nieuwe presentator wordt gelachen om wat hier betaald wordt. Iemand als Wilfred Genee verdient een half miljoen euro per jaar voor zijn werk als presentator en kan daarnaast allerlei commerciële activiteiten ontplooien. Daar is geen beginnen aan," zegt De Jong.

"Ik zeg dat overigens alleen om het concurrentieveld in beeld te brengen, want ik sta er volledig achter dat wij een andere koers varen. Bovendien zorgt het er indirect voor dat onze eigen kweek de kans krijgt die het verdient."

Jaarverslag
In mei worden de jaarverslagen van de publieke omroepen gepresenteerd, maar De Jong neemt vast een voorschot. "Verwacht geen verrassingen: de salarissen van de topverdieners bij de NOS zullen nog op de komma hetzelfde zijn als vorig jaar."

De NOS komt in mei ook voor het eerst met een journalistiek jaarverslag, waarin de journalistieke keuzes die de omroep het afgelopen jaar maakte, worden uitgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden