Plus

NOS: 'De kritiek dat sport boven nieuws staat, is klinkklare onzin'

De Tour begeeft zich in de eindfase, het EK voetbal en de EK atletiek zijn al achter de rug. Met de Olympische Spelen staat de volgende omvangrijke klus voor de NOS voor de deur. 'De NOS laat zien een 24/7-nieuwsfabriek te zijn.'

NOS-directeur Jan de Jong vindt dat de NOS juist tijdens de aanslag in Nice en de gebeurtenissen in Turkije heeft laten zien wat het waard is. Beeld ANP
NOS-directeur Jan de Jong vindt dat de NOS juist tijdens de aanslag in Nice en de gebeurtenissen in Turkije heeft laten zien wat het waard is.Beeld ANP

NOS-directeur Jan de Jong kan het niet vaak genoeg zeggen bij de perspresentatie van de uitzendplannen tijdens de Olympische Spelen: hij is best een beetje trots.

Juist door de gebeurtenissen van de afgelopen week in Nice en Turkije heeft de omroep laten zien er te zijn op het moment dat het móet, vindt De Jong. "Terwijl het gevoel leefde dat de publieke omroep collectief bezig is aan een zomerslaap en de concurrentie schittert door afwezigheid hebben wij laten zien een 24/7-nieuwsfabriek te zijn. Er wordt telkens extra van de redactie gevraagd, en er wordt geleverd."

Coup
Natuurlijk, het is preken voor eigen parochie, maar de cijfers geven De Jong voor een groot deel gelijk. Bijna een miljoen mensen keken vrijdagavond naar de ingelaste journaaluitzending naar aanleiding van de militaire coup in Turkije. Vergelijkbare cijfers waren er voor Studio France tijdens het EK voetbal.

De finale was zelfs het op één na best bekeken programma van het jaar. "Dat RTL niet dagelijks Voetbal inside uitzond zal vast bijgedragen hebben aan het succes van Studio France, maar het is vooral een teken dat de andere aanpak, die nodig was door het ontbreken van het Nederlands Elftal, goed ontvangen is," zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport.

Tijdens de EK atletiek, de grootste operatie van de NOS sinds het EK voetbal in 2000, was NPO 2 vrijdag en zaterdag marktleider, en momenteel scoort Tourpraatprogramma De Avondetappe beter dan het de afgelopen zes jaar - vorig jaar was het programma er helemaal niet - deed.

Overkill
Toch klinkt er, ondanks de goednieuwsshow van de NOS, kritiek op de Sportzomer: het zou een totale overkill aan non-nieuws zijn. "Die discussie geldt natuurlijk vooral voor de maatvoering van Radio 1," zegt Nooter.

"Met alle omroepen is ruim van tevoren over het Sportzomer­project gesproken. Zenderdirecteur Laurens Borst wilde heel graag een groot zomerevenement op zender. Dat betekent tegelijkertijd ook dat je op de momenten dat er geen live sport is, erg moet zoeken naar andere onderwerpen. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen te veel van het goede is, maar de kritiek dat sport boven nieuws staat, is klinkklare onzin. Sport ís op dit moment nieuws."

Tijdsverschil
Tijdens de Olympische Spelen reizen honderd medewerkers van de NOS af naar Rio de Janeiro en wordt er zestien uur per dag televisie gemaakt (zie kader). NOS-directeur De Jong: "Dat is hartstikke ingewikkeld, ook vanwege het tijdsverschil. Wij moeten het evenement gewoon op een aantrekkelijke en goede manier verslaan. Tegelijkertijd met de Olympische Spelen begint ook de eredivisie weer: het is nog even alle hens aan dek."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden