Noordbrabants Museum verwerft werk van Van Gogh

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft Vincent van Goghs aquarel De tuin van de pastorie te Nuenen verworven uit particulier bezit. Deze aquarel uit het najaar van 1885 is de laatst bekende die de kunstenaar in Nuenen vervaardigde en neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van de schilder.

door: Jan Pieter Ekker
De tuin van de pastorie te Nuenen geldt als de laatste bekende aquarel van Vincent van Gogh Beeld Van Gogh
De tuin van de pastorie te Nuenen geldt als de laatste bekende aquarel van Vincent van GoghBeeld Van Gogh

Van Gogh (1853-1890) woonde bijna anderhalf jaar bij zijn ouders in Nuenen waar zijn vader dominee was; de tuin achter de pastorie waar zijn ouders woonden, was een geliefde plek van hem. Hij er verschillende, soms zeer ambitieuze werken.

De tuin van de pastorie te Nuenen neemt om meerdere redenen een belangrijke plaats in in Van Goghs ­oeuvre. In een brief aan zijn broer Theo schreef hij: 'Ik heb ook nog een herfststudie gemaakt van den vijver in den tuin t'huis. Er zit bepaald een schilderij in die plek.'

Het schilderij dat hij later naar voorbeeld van de aquarel maakte, groot en alleen bekend van zwart-witreproducties, ging in de Tweede Wereldoorlog verloren. De waterverftekening geeft een idee van wat het coloriet ervan bij benadering geweest moet zijn.

Wandelende figuren
Beide werken waren bedoeld om een bedachte, samengestelde compositie met figuren te vervaardigen, het soort voorstelling dat Van Gogh vanaf het begin van zijn kunstenaarschap wilde maken. Het is bovendien zijn eerste experiment met een onderwerp dat hij ook in Parijs en Arles zou uitbeelden: wandelende figuren en paartjes in een aantrekkelijke tuin of een dichterlijk park. Als een van de laatste werken die hij in Nuenen maakte - en als enige aquarel - toont het blad tenslotte de grotere helderheid die Van Gogh in zijn kleurgebruik had ontwikkeld, nadat hij begin oktober 1885 het Rijksmuseum had bezocht.

Het bestuderen van de oude meesters had hem doen beseffen dat hij te ver was doorgeslagen in zijn donkere coloriet; terug in Nuenen trok hij direct de consequenties. De aansprekende, goed bewaarde kleurrijkheid van de voorstelling is daarvan het resultaat. De tuin van de pastorie te Nuenen werd vermoedelijk in 1903 verworven door de vermaarde kunstcriticus en kunstpedagoog Henk Bremmer (1871-1956), de latere adviseur van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller.

Het werk ging na Bremmers dood in 1956 over in handen van zijn erven. Omstreeks 1969 belandde het werk in de collectie waaruit het Noordbrabants Museum het nu heeft kunnen verwerven. Representatief overzicht De aankoop door het museum past binnen de ambitie om een representatief overzicht te tonen van Vincent van Goghs Brabantse periode aan de hand van originele werken van de kunstenaar. De aankoopsom bedraagt ruim een miljoen euro, waarvan de BankGiro Loterij bijna de helft voor zijn rekening neemt.

Om de aanwinst te vieren, is Het Noordbrabants Museum zaterdag gratis toegankelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden