Nieuws

Nooit getoonde Van Gogh drie dagen in Amsterdam

In het kantoor van Sotheby’s ­Nederland, aan de Emmalaan in Zuid, hangt sinds maandagochtend het schilderij Scène de rue à Montmartre van ­Vincent van Gogh. Het is er drie dagen op afspraak te zien; de meeste tijdslots zijn al vergeven aan vertegenwoordigers van musea en ver­zamelaars.

Jan Pieter Ekker
Scène de rue à Montmartre hangt van 1 tot 3 maart bij Sotheby's in Amsterdam. Beeld Sotheby's
Scène de rue à Montmartre hangt van 1 tot 3 maart bij Sotheby's in Amsterdam.Beeld Sotheby's

“Sotheby’s is verheugd dat wij dit exceptionele schilderij van de hand van een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars na een periode van ruim honderd jaar weer aan het publiek kunnen tonen,” aldus Sotheby’s-directeur Sarah de Clercq. “Dit werk laat de artistieke transformatie zien die Van Gogh in Montmartre doormaakte, wat uiteindelijk leidde tot de unieke, kleurrijke stijl waarmee hij wereldberoemd werd.”

Van Gogh schilderde Scène de rue à Montmartre in de lente van 1887 in Parijs; hij woonde destijds twee jaar bij zijn broer Theo in de Rue Lepic, op een steenworp afstand. Afgebeeld is een straattafereel met centraal de Moulin de la Galette, een drukbezochte uitgaansgelegenheid op de heuvel van Montmartre, in het 18de arrondis­sement in Parijs. Van Gogh, die daar net als Renoir en Pissarro meermaals heeft getekend en geschilderd, koos ervoor de molen overdag te schilderen, met een passerend echtpaar en een spelend kind ervoor.

In 1920 werd Scène de rue à Montmartre gekocht door een Franse verzamelaar, sindsdien bleef het in privébezit van dezelfde familie. Het is niet eerder publiekelijk tentoongesteld, maar staat wel in zeven catalogi afgebeeld.

Het schilderij blijft tot en met woensdag in Amsterdam, aansluitend is het te zien in de Sotheby’s-vestigingen in Hong Kong en Parijs. 25 maart wordt het geveild, samen met andere impressionisten en moderne kunst. De richtprijs is 5 tot 8 miljoen euro.

Nienke Bakker, conservator van het Van Gogh Museum, hoopt dat Scène de rue à Montmartre na de veiling ­publiekelijk kan worden tentoon­gesteld. “Van Gogh maakte schilde­rijen om met mensen te delen, dus het zou mooi zijn als het in een museum komt te hangen, en dat veel mensen het kunnen zien.”

Hoe groot de kans daarop is, valt moeilijk te zeggen. Waar Rembrandts schilderij Abraham en de engelen is terechtgekomen is onbekend. Dat werk was eind vorig jaar even te zien aan de Emmalaan en werd onverwacht teruggetrokken van een veiling in New York. Sotheby’s meldt alleen dat het ná de veiling ‘goed is verkocht binnen de schatting van 20 tot 30 miljoen dollar’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden