Nooit eerder vertoond werk van Herman Brood in museum Jan van der Togt

In het museum Jan van der Togt in Amstelveen zijn nooit eerder vertoonde werken te zien van kunstenaar Herman Brood, die vijftien jaar geleden een einde aan zijn leven maakte. De werken in deze tentoonstelling zijn echt volgens het museum.

De familie van Herman Brood is intensief betrokken bij de tentoonstelling. Beeld Gerard Wessel
De familie van Herman Brood is intensief betrokken bij de tentoonstelling.Beeld Gerard Wessel

In de expositie zijn ongeveer honderd schilderijen en tekeningen te zien uit privéverzamelingen, waaronder nooit eerder vertoond werk van een Brood-verzamelaar. Ook zal het complete atelier van Herman Brood waar hij bijna vijftien jaar woonde, werkte, schilderde en componeerde worden nagebouwd. Een onderdeel daarvan is de Yamaha CP70 Piano uit 1978 waar Brood zijn wereldhit Saturday Night op componeerde.

Dinsdag werd bekend dat ex-manager van Herman Brood Koos van Dijk in verband wordt gebracht met het vervalsen van schilderijen van Brood. Volgens een woordvoerder van het museum zijn de werken in deze tentoonstelling echt.

'We werken alleen met Koos van Dijk samen in de bouw van het atelier en we gaan ervan uit dat het werk uit de privé-collecties echt is. Brood was wel een rock 'n roll-kunstenaar en had altijd mensen die hem hielpen. Deze oproer past wel bij hem', aldus de woordvoerder.

Cobra
Herman Brood schilderde zoals hij in het leven stond: vol overgave, snel en zonder concessies te doen. Hij was een bewonderaar van de Cobra beweging en in het bijzonder van Lucebert. 'Van mijn dochter steek ik veel op. Dat deed Lucebert ook. Soms vraag ik mij af of hij alles zelf heeft gemaakt of een van zijn kinderen,' zei Brood daarover volgens het museum Jan van der Togt.

De familie van Herman Brood is intensief betrokken bij de voorbereidingen. Weduwe Xandra en dochter Lola hebben persoonlijke spullen zoals het paspoort van Herman Brood ingebracht en de door Lola Brood ontworpen schilderijen en jasjes.

Zeventig jaar
Vijftien jaar geleden -in 2001- maakte Brood een eind aan zijn leven door van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen. Hij zou dit jaar zeventig zijn geworden.

Het museum wil tijdens de tentoonstelling in samenwerking met Paradiso en de Herman Brood Academie ook aandacht besteden aan de muzikale kant van Herman Brood. 'We zijn nog bezig met de precieze invulling, maar live optredens tijdens de expositie liggen voor de hand.'

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op donderdag 28 januari om 16.30 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden