Nominaties voor spoken-wordkunstenaars Gons en Velissariou

'Spoken word'-artiest Babs Gons Beeld ANP
'Spoken word'-artiest Babs GonsBeeld ANP

Spoken-wordkunstenaar Babs Gons en theatermaker Naomi Velissariou zijn genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020.

Jan Pieter Ekker

Behalve beide Amsterdamse kunstenaars maken theatermaker Tjon Rockon, multi-instrumentalist, componist en producer Binkbeats (Frank Wienk) en choreograaf Katja Heitmann kans op de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, met een prijzengeld van 60.000 euro per winnaar de grootste podiumprijs van Nederland .

De vijf genomineerden laten volgens de jury zien ‘hoe rijkgeschakeerd, beweeglijk en relevant de podiumkunsten in Nederland op dit moment zijn’. ‘Deze kandidaten durven met bezieling tegen de stroom in te denken en te werken. Ze hebben al een indrukwekkende staat van dienst, maar weten binnen hun eigenzinnige oeuvre telkens nieuwe richtingen in te slaan.’

Organisator Palabras

Schrijver, performer, theatermaker en docent Babs Gons (1972) staat bekend als ‘de spoken-wordkoningin van Amsterdam’. Zij organiseerde tien jaar Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso. Daarna was zij jarenlang artistiek leider van de inmiddels landelijke organisatie Poetry Circle Nowhere.

Gons is onderdeel van het spoken-wordcollectief Clubspoken en heeft een eigen performancecollectief: De Vurige Harten Club. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur; in het voorjaar van 2019 verscheen haar boek Hardop bij uitgeverij Atlas Contact. Ook was ze een tijdje gastcolumnist bij Het Parool.

De Grieks-Belgische theatermaker, actrice, schrijver en performancekunstenaar Naomi Velissariou (1984) viel de jury op door haar essayistisch-theatrale werken zoals Sontag (2017) én haar meer performatieve stukken zoals Permanent Destruction – The SK & HM concert (2018 & 2019). Vorig jaar won Velissariou op het Nederlands Theater Festival de Regieprijs voor Permanent Destruction; in 2017 ontving ze de Charlotte Köhler Prijs, een aanmoedigingsprijs voor jong talent van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Vrijdenken

Het Gieskes-Strijbis Fonds wil vrijdenken en verbeelden stimuleren. Om makers te ondersteunen heeft het fonds in 2017 de Gieskes-Strijbis Podiumprijs in het leven geroepen. Vorig jaar wonnen theatermaker Alexandra Broeder en Guilherme Miotto de prijs. Eerdere winnaars zijn choreograaf Nicole Beutler en het storytellerscollectief Rose Stories (2018) en theatermaker Bright Richards en choreograaf Lloyd Marengo (2017). De winnaars van 2020 worden bekendgemaakt op 7 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden