Nominaties voor Gieskes-Strijbis Podiumprijs bekend

Lloyd Marengo, Bright Richards, Lizzy Timmers, Niek Traa en Merlijn Twaalfhoven zijn genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, een prijs voor makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans ter waarde van twee keer 60.000 euro.

Jan Pieter Ekker
De genomineerden, 'niet bang het gebaande pad te verlaten' Beeld Jan Boeve
De genomineerden, 'niet bang het gebaande pad te verlaten'Beeld Jan Boeve

In De Balie zijn maandagavond de nominaties bekendgemaakt van de eerste editie van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, die onlangs in het leven is geroepen om makers van podiumkunsten te ondersteunen.

Hiphopchoreograaf Lloyd Marengo, schrijver en theatermaker Bright Richards, regisseur en actrice Lizzy Timmers, danser en choreograaf Niek Traa en componist Merlijn Twaalfhoven zijn voorgedragen door een adviescommissie. Tino Wallaart, directeur van het Gieskes-Strijbis Fonds: "Het zijn doorzetters die niet bang zijn het gebaande pad te verlaten."

Vernieuwingsdrang
De vijf genomineerden maken kans op twee keer 60.000 euro. De prijs is niet gekoppeld aan een voorstelling; de winnaars mogen het geld gebruiken om twee jaar 'aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken'.

De commissie, bestaande uit Anoek Nuyens (theatermaker), Paul Knieriem (de Toneelmakerij), Tanja Mlaker (Cultuur Eindhoven) en Jan Zoet (Academie voor Theater en Dans), spreekt vol bewondering over de vernieuwingsdrang van de vijf genomineerden, die ieder op een geëngageerde en eigen wijze het Nederlands podiumlandschap verrijken.

"De keuze is gevallen op makers die vele podia bespelen; ze zijn te vinden op straat, in asielzoekerscentra én in theaters. Het zijn veelzijdige, getalenteerde makers met vernieuwende producties op hun naam. De nominatie voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs is een waardering voor hun vakmanschap en tegelijkertijd een uiting van vertrouwen in hun toekomst."

Particulier fonds
Het Gieskes-Strijbis Fonds, dat vrijdenken en verbeelden wil stimuleren, is een particulier goede-doelenfonds dat actief is op vier terreinen: natuur en milieu, democratie en rechtsstaat, medisch onderzoek en kunst en cultuur.

De Podiumprijs is in het leven geroepen na gesprekken met vertegenwoordigers uit de wereld van podiumkunsten. De conclusie was dat Nederland goed scoort qua opleidingen, startersregelingen en topgezelschappen, maar dat makers die niet meer als jong talent beschouwd kunnen worden en die zich nog niet aan de 'makerstraditie' van een vooraanstaand gezelschap verbonden hebben, het moeilijker hebben.

Voor deze groep is de Gieskes-Strijbis Podiumprijs geïnitieerd. De winnaars worden op 9 oktober bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden