Nominaties Amsterdamprijs voor de Kunst gestart

Sinds deze week kunnen er weer kunstenaars, muzikanten, instellingen of collectieven worden voorgedragen voor de Amsterdamprijs voor de Kunst. Genomineerden maken kans op 35.000 euro.

Jan Pieter Ekker
Vorig jaar ontving bestsellerauteur Annejet van der Zijl de prijs. Beeld anp
Vorig jaar ontving bestsellerauteur Annejet van der Zijl de prijs.Beeld anp

Wie maakte in het afgelopen cultuurseizoen het verschil? Welke instelling of maker onderscheidt zich al jaren door zijn opvallende bijdrage binnen het kunstenveld? Wie is echt vernieuwend? Amsterdammers mogen zelf ­laten weten wie volgens hen de ­belangrijkste bijdragen leveren aan cultuur in Amsterdam.

Dat kan, net als de afgelopen jaren, op de website van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Tot en met 28 maart kunnen kandidaten worden voorgedragen.

Grachtengordel
Uit de voordrachten wordt een longlist samengesteld, een deskundige jury onder leiding van journalist Tracy Metz ­bepaalt vervolgens de genomineerden in drie categorieën: bewezen kwaliteit, beste prestatie en stimuleringsprijs.

De winnaars worden 24 ­augustus bekendgemaakt. Zij ontvangen 35.000 euro en een fruitschaal in de vorm van de grachtengordel, gemaakt door vormgever Frederik Roijé.

Motivering
Kandidaten kunnen nog tot en met dinsdag 28 maart worden voor­gedragen. Bij de selectie van de genomineerden kijkt de jury naar de ­motivering, niet naar het aantal keer dat een kunstenaar of instelling is voorgedragen.

Vorig jaar gingen de Amsterdamprijzen naar bestsellerauteur Annejet van der Zijl, ontwerper/uitvinder ­Joris Laarman en naar theater­maker/regisseur' Daria Bukvic. Zij noemde de prijs 'een ongelooflijke ­stimulans om door te gaan'; voor Van der Zijl voelde de bekroning als 'een enorme erkenning'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden