Nog steeds geen vaste vergunning voor club Radion
Anderhalve maand na de opening heeft de nieuwe culturele broedplaats Radion in Nieuw-West nog altijd geen vaste exploitatievergunning. Activiteiten worden per keer door de gemeente beoordeeld.
Dat deze constructie niet goed werkt, bleek vorig weekend toen Radion zich genoodzaakt zag om de Cannabiscup af te gelasten. De aanvraag was twaalf dagen van tevoren bij de gemeente ingediend en dat bleek veel te laat. Gevolg: teleurgestelde bezoekers.
Wel open, maar voor elk feestje opnieuw toestemming vragen: het is geen ideale situatie voor oprichter en eigenaar van Radion, Staas Lucassen. 'We hadden liever gezien dat we de papieren al in oktober binnen hadden gehad, dan hadden we nu gewoon fatsoenlijk open gekund.'
Ook het eetcafé dat in het pand moet komen, kan nog niet functioneren. Lucassen: 'Ik kan moeilijk voor elke avond een aparte vergunning aanvragen omdat we gasten te eten krijgen.'
Voeten in de aarde
Volgens een woordvoerder van het stadsdeel ligt het niet aan de gemeente dat er nog altijd geen besluit is genomen. 'Het verstrekken van een vaste exploitatievergunning heeft nogal wat voeten in de aarde. Er zijn tal van zaken die Radion goed op een rijtje moet zetten. Dat is niet allemaal in één keer gebeurd. De aanvraag voor een avondvergunning ligt er pas sinds deze maand.' Maar alle aanvragen en plannen zijn nu binnen bij de gemeente. 'De politie en de brandweer zullen binnenkort hun advies uitbrengen,' aldus de woordvoerder. 'Daarna nemen wij een beslissing.' De verwachting is dat dat begin volgend jaar gebeurt.
'Uiteindelijk willen we toe naar een 24 uursvergunning zodat er een vloeiende overgang kan worden gemaakt tussen nacht- en dagprogramma's,' zegt Lucassen.
Geen club Trouw
Een vervanger van club Trouw, zoals wel wordt gezegd, zal Radion volgens hem niet worden. Die club zit nog tot januari volgend jaar in de Wibautstraat. 'Trouw heeft een heel specifieke doelgroep, wij willen een breder cultureel publiek gaan bedienen.'
Voor vanavond en zaterdagavond zijn er in elk geval een eenmalige vergunningen verstrekt.
Lucassen is geen onbekende in het culturele leven van Amsterdam. Eerder runde hij onder meer Pand14, achter de Gaasperdammerweg in Zuidoost. In een voormalig Chinees restaurant werden daar avonden met dans, muziek, kleinkunst en experimentele kunstvormen gehouden. Het gebouw moest wijken voor een verbreding van de snelweg naar Utrecht.