Tips

Nog naar een uitverkocht feest of concert? Zo herken je oplichters

Als de kaarten voor het feest waar je graag naartoe wil zijn uitverkocht, is het verleidelijk om in te gaan op advertenties op Facebook. Maar pas op: oplichters maken maar al te graag gebruik van de wanhoop van feestgangers. Hoe herken je ze? Zeven tips.

Josien Wolthuizen
Straks sta je daar in de rij, blijkt je kaart nep! Beeld anp
Straks sta je daar in de rij, blijkt je kaart nep!Beeld anp

1. Check het profiel op gewijzigde data

Dit is zo'n beetje de makkelijkste manier om erachter te komen wat de intenties zijn van iemand die tickets verkoopt. Is een profiel onlangs aangemaakt en verder helemaal leeg, dan weet je direct hoe laat het is. Maar oplichters zijn slim - althans: sommigen.

Facebook biedt de mogelijkheid de plaatsingsdatum van levensgebeurtenissen en foto's aan te passen. Daardoor lijkt een account al langer actief, maar dat is schijn. Wil je dit checken, klik dan op het klokje rechtsbovenaan een levensgebeurtenis of een foto. Dan verschijnt de oorspronkelijke plaatsingsdatum in beeld en weet je of iemand hiermee geknoeid heeft.

Ook dit account bleek nep en is inmiddels verwijderd van Facebook Beeld Facebook
Ook dit account bleek nep en is inmiddels verwijderd van FacebookBeeld Facebook

2. Check het aantal vrienden én likes

Nepaccounts hebben vaak geen vrienden, maar net als bij bovenstaand punt hebben oplichters ook hier een trucje op gevonden. Er is namelijk een groot aantal Facebookers dat blind vrienden accepteert. Een middagje rondstruinen op het sociale medium en je hebt zo tweehonderd vrienden bij elkaar verzameld. Maar wat zijn vrienden die nooit een foto leuk vinden of ergens op reageren? Precies. Check dus even of iemand ooit weleens op het duimpje heeft geklikt bij een foto van de verkoper. Zo niet.. nou ja, u weet het. Oplichterij.

3. Vraag om verkoop via TicketSwap

Hoewel je op TicketSwap ook opgelicht kunt worden (wie zegt dat het ticket dat je koopt niet al gebruikt is?), is de kans hier wel het kleinst. De website controleert het Facebookprofiel, de bankgegevens en het telefoonnummer van de verkoper. Als iemand een ticket aanbiedt op de Facebookpagina van een feest of festival, vraag dan of hij of zij hem wil uploaden op TicketSwap.

Als iemand daar de moeite voor neemt, kun je er wel op vertrouwen dat het klopt. Op TicketSwap kun je ook zien of iemand al vaker tickets heeft verkocht. Als dat het geval is, kun je er zeker van uitgaan dat het wel snor zit. Het ticket thuis ophalen is ook nog een optie, dan weet je in ieder geval waar iemands huis woont. Afspreken op een openbare plek is risicovoller, want als het toch niet blijkt te kloppen, is iemand alsnog lastig op te sporen.

null Beeld Ticketswap
Beeld Ticketswap

4. Check hoe actief de verkoper (elders) is

Kijk altijd naar de Facebookpagina's van andere uitverkochte feesten en festivals die binnenkort plaatsvinden. Als de verkoper daar ook actief is: wegwezen! Ook als iemand bij één festival onder meerdere oproepen voor tickets reageert, weet je dat hij of zij de boel zeer waarschijnlijk probeert te flessen. Ene 'Colin Geluk' was er bijvoorbeeld zo eentje op de Facebookpagina van Dekmantel. Iedereen die een kaartje zocht, kon op een reactie van 'Colin' rekenen dat hij tickets verkoopt. Maar twintig keer je vier tickets verkopen lijkt ons niet echt geloofwaardig, beste 'Colin'. Daarbij: bij zo'n populair festival hóef je niet assertief te zijn om je tickets te verkopen. Eén oproep is genoeg om ze kwijt te raken.

5. Betaal altijd met internetbankieren

Veel verkopers willen hun tickets alleen verkopen aan kopers met een rekening bij dezelfde bank, omdat het geld dan direct op hun rekening staat. Oplichters hebben echter een manier gevonden om je 'tegemoet te komen' als jullie beide bij een andere bank zitten. Als je via een door hen gestuurde link betaalt, dan staat het geld direct op hun rekening, zeggen ze. Let op: het is pure oplichting. In werkelijkheid maak je geen geld over maar koop je bitcoins voor de anonieme oplichter.

De url's van deze links zijn altijd anders, maar beginnen vaak met '3V'. Soms staat zelfs iDeal in de link. Trap hier niet in! Ook betalen met WesternUnion, een dienst waarmee je anoniem geld kunt overmaken, is gevaarlijk. WesternUnion waarschuwt zelf ook voor zaken doen via hun dienst met mensen die je niet kent.

6. Zoek het bankrekeningnummer via Google

Als een verkoper bekendstaat als zwendelaar is het bankrekeningnummer vaak al eens genoemd op websites of forums voor internetoplichting. Op www.ticketoplichting.nl wordt zelf een lijst bijgehouden met namen, rekeningnummers en telefoonnummers van fervente oplichters. Een andere mogelijkheid is het intikken van het rekeningnummer op deze handige website van de politie. Als er geen match is betekent dat niet automatisch dat de verkoper betrouwbaar is, maar er zijn bij de politie in ieder geval geen (negatieve) meldingen over dit rekeningnummer bekend.

null Beeld Google
Beeld Google

7. Gebruik je gezonde verstand

'Open deur van de week', zal u denken. Maar toch: er zijn veel mensen die duidelijk zonder verstand geld overmaken naar mensen die nog duidelijker oplichters zijn. In de aanloop naar het festival kregen ene Altan Bekorova uit Sofia en Acar Alban uit Kosovo meerdere reacties op hun bericht dat ze kaarten verkopen voor Dekmantel. Het bedrog spatte er vanaf (ze hadden niet eens moeite gedaan hun account echt te doen laten lijken), maar gezien het aantal reacties van gretige feestgangers hebben ze vanmiddag hoogstwaarschijnlijk een Oost-Europees maandsalaris verdiend. Daar gaat je zuurverdiende vakantiegeld.

Laatste opmerking: vragen om een kopie van een paspoort of rijbewijs van de verkoper is vaak zinloos. Die zijn makkelijk te vervalsen (of van internet te halen) en een bijbehorend Facebookaccount is snel gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden