'Nog duizenden topgeheime stukken in handen Snowden'

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft nog duizenden topgeheime documenten in zijn bezit die nog niet openbaar gemaakt zijn. Dat schrijft journalist Glenn Greenwald van de Britse krant The Guardian, die nauw contact onderhoudt met Snowden. Daaronder zouden zich ook 'blauwdrukken' van de Amerikaanse geheime dienst NSA bevinden waarin staat hoe de dienst is opgebouwd en te werk gaat, zegt hij tegenover persbureau AP.

Glenn Greenwald Beeld ap
Glenn GreenwaldBeeld ap

Snowden wordt door de Verenigde Staten gezocht wegens het openbaar maken van geheime documenten van de NSA. Greenwald (49), een voormalig advocaat mensenrechten, was de journalist die de gegevens van dit zogenoemde PRISM-schandaal, vernoemd naar het afluisterprogramma, begin vorige maand in The Guardian publiceerde. Volgens hem gaat het om zeer gevoelige stukken die de Amerikaanse regering schade kunnen berokkenen indien ze gepubliceerd worden. De documenten zouden op veilige locaties zijn opgeborgen en digitaal versleuteld zijn. Als Snowden iets overkomt, wordt de informatie alsnog vrijgegeven, aldus Greenwald. Hoe en door wie dat dan zou gebeuren, wilde hij niet zeggen.

In een interview met het Argentijnse dagblad La Nacion zei Greenwald afgelopen weekeinde dat de nog niet gepubliceerde documenten 'Amerika's grootste nachtmerrie' kunnen worden. 'Snowden heeft genoeg informatie om de Amerikaanse overheid binnen één minuut meer te beschadigen dan iemand anders ooit gedaan heeft. De Amerikaanse regering zou iedere dag op zijn knieën moeten bidden dat Snowden niets overkomt.' Overigens benadrukt Greenwald in één van zijn weblogberichten dat Snowden niet van zins is om de Verenigde Staten te beschadigen of te bedreigen. 'Als hij dat gewild had, had hij het allang gedaan.'

Moskou
Snowden zit al sinds 23 juni vast op een vliegveld bij Moskou. De Amerikanen hebben zijn reispapieren ingetrokken. Venezuela, Nicaragua en Bolivia hebben aangeboden hem asiel te verlenen, maar het is nog onduidelijk hoe Snowden in Latijns-Amerika moet komen. De meeste andere landen hebben laten weten hem niet te willen of kunnen helpen. Voorlopig zou Snowden tijdelijk asiel in Rusland willen aanvragen. Dat land wil daar alleen aan meewerken als Snowden ophoudt om zijn thuisland 'schade te berokkenen'. Volgens Greenwald zullen er de komende vier maanden echter nog meer verhalen verschijnen die op Snowdens documenten zijn gebaseerd. Het zou onder andere gaan om 'andere binnenlandse inlichtingenprogramma's' waarvan het bestaan tot nu toe niet naar buiten is gebracht.

Greenwald meldt verder dat Snowden kalm is, ondanks de netelige positie waarin hij zich bevindt. Hij heeft zich erbij neergelegd dat het helemaal mis kan gaan. Hij is wel bezorgd over zijn persoonlijke veiligheid. Volgens Greenwald zijn de Verenigde Staten bereid om 'de meest extreme maatregelen' te nemen om de nationale veiligheid te beschermen. Onder andere geweld dat erop is gericht om Snowden te doden. Greenwald zegt zijn eigen beveiliging te hebben opgeschroefd nadat een computer uit zijn woning in Rio de Janeiro was verdwenen. Hij probeert het contact met de klokkenluider tot een minimum te beperken.

Edward Snowden Beeld reuters
Edward SnowdenBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden