PlusFilmrecensie

Ninjababy: niet iedereen wil moeder zijn, maar er moeten hier toch keuzes worden gemaakt

Het grappige, rauwe en tedere Ninjababy gaat over Rakel, een twintiger in Oslo die nooit iets in haar leven heeft afgemaakt, maar nu haar ongewenste zwangerschap wel helemaal moet uitzitten.

Roosje van der Kamp
De Noorse film ‘Ninjababy’ is grappig, rauw en herkenbaar, maar ook teder: vooral de opbloeiende relatie tussen Rakel en een scharrel is hartverwarmend. Beeld
De Noorse film ‘Ninjababy’ is grappig, rauw en herkenbaar, maar ook teder: vooral de opbloeiende relatie tussen Rakel en een scharrel is hartverwarmend.

De Noorse tragikomedie Ninjababy is de zoveelste film over een jonge vrouw met een identiteitscrisis in een Europese stad. Toch voelt de film van Yngvild Sve Flikke fris aan. Dit komt onder andere door het gebruik van illustraties gemaakt door de schrijfster van de graphic novel waar de film op gebaseerd is, maar vooral door de genuanceerde maar compromisloze benadering van het onderwerp van ongewenste moederschap.

Rakel (Kristine Thorp) is helemaal niet klaar om een kind te krijgen. Haar huis is een rommeltje, ze komt altijd en overal te laat en heeft niet eens genoeg geld om met de taxi naar het ziekenhuis te gaan.

Bovendien, en dit is de invalshoek die Ninjababy zo goed maakt, wíl Rakel helemaal geen moeder zijn. Ze kan zichzelf misschien wel klaarstomen voor het ouderschap, ze kan niet iets doen waar ze geen zin in heeft. Dat zou niet eerlijk zijn naar zichzelf, maar vooral niet naar haar ongeboren kind.

Ettertje

Ninjababy is grappig, rauw en herkenbaar, maar ook teder. Vooral de opbloeiende relatie tussen Rakel en een scharrel is hartverwarmend. Bijzonder is ook hoe de film de band tussen Rakel en haar ongeboren kind opbouwt, maar Rakel niet aan haar overtuigingen laat twijfelen. Rakel gaat inderdaad van haar kind houden, maar dat betekent niet dat ze ineens wel klaar is om moeder te zijn.

Rakel weet dus dat ze geen kind wil, maar dat betekent niet dat er geen keuzes moeten worden gemaakt. Ze wil het kind laten adopteren, maar door wie? Rijke vreemden, die van haar kind een ettertje zullen maken? Haar zus met vruchtbaarheidsproblemen, die haar relatie en carrière op het spel moet zetten om voor de baby te kunnen zorgen? Of de vader van het kind, die zijn dagen stoned doorbrengt?

Ninjababy gaat op een oprechte manier met Rakels dilemma om. Het is daarom jammer dat de film de uiteindelijke keuze van Rakel – en de consequenties van deze keuze – in de laatste minuten een beetje afraffelt.

Ninjababy

Regie Yngvild Sve Flikke
Met Kristine Thorp, Arthur Berning
Te zien in Cinecenter, Eye, Het Ketelhuis, Kriterion, Lab111, Rialto VU, Studio/K

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden