Nieuwsuur wint Zilveren Nipkowschijf

Nieuwsuur heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Het programma ontving donderdag in Het Ketelhuis in Amsterdam de prestigieuze televisieprijs, die al sinds 1961 wordt uitgereikt.

Roelf Jan Duin
Demissionair premier Mark Rutte bij Nieuwsuur, afgelopen mei.  Beeld NPO
Demissionair premier Mark Rutte bij Nieuwsuur, afgelopen mei.Beeld NPO

In het juryrapport wordt Nieuwsuur (NOS/NTR) geprezen als een ‘onmisbaar baken voor de burger die wil weten wat er in het land gebeurt, en waarom’. Onder meer de verslaggeving van de coronacrisis en de scherpe interviews met de lijsttrekkers voor de verkiezingen worden geroemd. ‘Het programma is in staat snelle en scherpe vragen te stellen bij de dagelijkse actualiteit, en het tegelijkertijd met kracht voeren van een onderzoeksjournalistieke agenda.’

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje en presentatrice Mariëlle Tweebeeke benadrukten bij het in ontvangst nemen van de prijs dat deze aan de gehele redactie van Nieuwsuur toekomt, maar ook beschouwd kan worden als een prijs voor de kwaliteitsjournalistiek in Nederland in het algemeen. Tweebeeke is blij dat het programma wordt gewaardeerd als ankerpunt in een ‘krankzinnig jaar’. Andere genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf, die jaarlijks wordt uitgereikt door een jury van mediajournalisten, waren het satirische programma Even tot hier (BNNVara) en de documentairereeks Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat (BNNVara) van Coen Verbraak.

Sinterklaasjournaal

Een speciale vermelding ging naar de vijfdelige documentaireserie De Wasstraat (Human), over een autowasstraat waar mensen werkend met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De Ere Zilveren Nipkowschijf was voor Het Sinterklaasjournaal (NTR), volgens de jury ‘al twintig jaar lang (...) kwalitatief hoogstaand kinderdrama, met net genoeg spanning, heel veel slapstick voor de jongste kinderen, en subtiele humor en spitsvondige verwijzingen naar de buitenwereld voor de oudere kinderen en de meekijkende ouders’.

Radio

In Het Ketelhuis werden donderdag ook de nominaties voor de Zilveren Reissmicrofoon 2021 bekendgemaakt, het radio-equivalent van de prijs. NRC-podcasts, cultuurprogramma Opium en zender Kink maken kans op de prijs, die 10 september wordt uitgereikt. De Ere Zilveren Reissmicrofoon is voor de Top 40 en de speciale vermelding gaat naar Sorry voor mijn broertje van Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt (NPO 3FM, KRO-NCRV).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden