Nieuwssites verslaan kranten in de VS

Een straatverkoper probeert The New York Times te slijten in de straten van New York. Foto AP Beeld
Een straatverkoper probeert The New York Times te slijten in de straten van New York. Foto AP

AMSTERDAM - Voor het eerst lezen meer Amerikanen nieuws op internet dan in de krant, zo blijkt uit het onderzoek 'State of the News Media 2011' van het Pew Research Center. Van de ondervraagden gaf 46 procent aan minstens drie keer per week nieuws op websites te lezen, tegen 40 procent die aangaf de krant te lezen.

"De verschuiving van papier naar internet gaat steeds sneller", zegt Tom Rosenstiel die het onderzoek leidt. "De opmars van tabletcomputers en smartphones dragen daar nog extra aan bij."

Uit het onderzoek blijkt dat kranten niet alleen last hebben van teruglopende advertentie-inkomsten door de slechte economie. Maar dat bovendien adverteerders de consumenten volgen in hun verschuiving naar online. De advertentie-inkomsten van kranten blijven daardoor dalen, terwijl die bij andere media zoals de televisie al weer aan het groeien zijn.

"Het is voor nieuwsorganisaties bovendien een uitdaging dat bijna de helft van de online advertentie-uitgaven besteed wordt aan zogenoemde search advertising. Daar profiteren de krantensites nauwelijks van", aldus het onderzoek.

Als reactie op de dalende advertentie-inkomsten hebben krantenredacties de afgelopen jaren flink bezuinigd. De huidige redacties zijn volgens het onderzoek zo'n 30 procent kleiner dan in 2000. ook zijn er steeds meer kranten die geld vragen voor de berichtgeving op hun websites. Binnen een paar maanden gaat bijvoorbeeld ook The New York Times geld vragen voor een deel van de content op de site.

Maar uit evaluatie van de tientallen kranten die een bepaalde vorm van betalingsmodel hebben ingevoerd, blijkt dat slechts 1 procent van de gebruikers bereid was om te betalen. Toch is er ook een beetje hoop. Want 23 procent van de ondervraagden gaf aan bereid te zijn om 5 dollar per maand te betalen voor een digitale editie van hun lokale krant om die daarmee van de ondergang te redden. (HET PAROOL/ REUTERS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden