Nieuwe video over Kony

Invisible Children heeft opnieuw een video gemaakt die, net zoals de ondertussen wereldberoemde 'Kony 2012'-video, aandacht probeert te trekken voor Joseph Kony's wanpraktijken in Centraal-Afrika en Oeganda. In de video 'I am the Mother' zijn liederen te horen die moeders van kindsoldaten zingen om hun kinderen aan te sporen terug naar huis te komen.

Astrid Snoeys en Sacha Kester

'Sommige ontvoerde kinderen zitten al zes jaar in de bush en vrezen dat ze vermoord zullen worden voor de wreedheden die ze gepleegd hebben', zegt Bobby Bailey, medeoprichter van Invisible Children. 'De kinderen zijn erg bang, dus we hebben veel werk aan voorlichting, via radio en flyeren, om hen ervan te overtuigen naar huis te komen.'

Billy Bragg en Tom Waits
Daarom werd The Voice Project in het leven geroepen. Omdat internet, telefoon en brievenpost niet bestaan in de bush, probeert de ngo via de radio kindsoldaten te bereiken. Het project zendt in heel Oeganda liederen uit, gezongen door vrouwen van de Acholi-stam uit het noorden van het land. Verschillende hulporganisaties pleiten voor de bouw van extra radiotorens.

Muzikanten als Billy Bragg, Peter Gabriel en Tom Waits zijn bij het project betrokken. Zij proberen collega-muzikanten aan te moedigen om de liederen van de Acholi-stam te coveren en zo nog meer aandacht naar het schrijnende probleem te trekken. Invisible Children hoopt dan daarover een langere film te kunnen maken.

Kony 2012
Invisible Children werd wereldberoemd dankzij de 'Kony 2012'-video, waarmee de ngo hoopte Kony's arrestatie te versnellen. Het strafhof in Den Haag is al sinds 2005 op zoek naar de leider van het Verzetsleger van de Heer. Er is onlangs een internationale Afrikaanse strijdmacht van 5000 militairen opgericht om te helpen Kony te arresteren.

Twee weken geleden kwam Jason Russel, een andere medestichter van de ngo in opspraak toen hij voor zedenschennis in de straten van San Diego gearresteerd werd. Russell kreeg wellicht een psychose door stress en uitputting en moet nog enige tijd in het ziekenhuis doorbrengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden