PlusAchtergrond

Nieuwe ronde voor de vergeelde tv-sterren van Beverly Hills

Het is een trend in tv-land: de reboot. Bekende seriepersonages keren terug in een verse omgeving. De oud-klasgenoten van Beverly Hills doen er ook aan mee: in BH 90210 spelen de acteurs zichzelf.

Stefan Raatgever
De cast in 1991. Van links naar rechts: Gabrielle Carteris (Andrea), Jennie Garth (Kelly), Luke Perry (Dylan), Jason Priestly (Brandon),  Ian Ziering (Steve), Shannen Doherty (Brenda), Tori Spelling (Donna) en Brian Austin Green (David). Beeld Mikel Roberts/Sygma via Getty Images
De cast in 1991. Van links naar rechts: Gabrielle Carteris (Andrea), Jennie Garth (Kelly), Luke Perry (Dylan), Jason Priestly (Brandon), Ian Ziering (Steve), Shannen Doherty (Brenda), Tori Spelling (Donna) en Brian Austin Green (David).Beeld Mikel Roberts/Sygma via Getty Images

Ze openen de eerste aflevering met een practical joke over hun terugkeer. In surfrestaurant Peach Pit serveert mooiboy Brandon Walsh (Jason Priestly) als vanouds hamburgers met emmers frisdrank aan zijn voormalige klasgenoten op de West Beverly Hills High School. Allen bijna drie decennia ouder, maar nog even bevroren in het decor dat hun wereldfaam bezorgde.

Maar nee, BH 90210 gaat niet verder waar nineties-­relikwie Beverly Hills in 2000 eindigde. Geen nieuwe afleveringen over naderende examens, bemoeizuchtige ouders of andere postpuberproblemen. Groeipijnen die in de glooiende villawijken rondom Hollywood hetzelfde bleken te zijn als thuis in Delft-Zuid.

In de reboot van Beverly Hills 90210 spelen de acteurs simpelweg een uitvergrote versie van zichzelf. Ze werden na hun opkomst in de serie vrijwel allemaal terugkerende personages in de Amerikaanse celebrityrubrieken. Gebutst en gelouterd door het leven treffen ze elkaar weer op een fanevenement voor vergeelde tv-sterren.

De cast in 2019. Van links naar rechts: Gabrielle Carteris (Andrea), Tori Spelling (Donna), Brian Austin Green (David), Jason Priestley (Brandon), Shannen Doherty (Brenda), Jennie Garth (Kelly) en Ian Ziering (Steve). Beeld Brian Bowen Smith/FOX
De cast in 2019. Van links naar rechts: Gabrielle Carteris (Andrea), Tori Spelling (Donna), Brian Austin Green (David), Jason Priestley (Brandon), Shannen Doherty (Brenda), Jennie Garth (Kelly) en Ian Ziering (Steve).Beeld Brian Bowen Smith/FOX

De nieuwe serie volgt op een eerdere spin-off in 2008, waar de acteurs wel in hun oude rollen bleven. Die werd geen groot succes. De reboot biedt dankzij de nieuwe invalshoek veel meer mogelijkheden. Bovendien is het recyclen van bewezen succesformules minder risicovol dan het lanceren van een nieuwe serie.

Een dag voor de Amerikaanse BH 90210-­première kondigde producent Disney een reeks nieuwe reboots aan. Het gaat om de films Home Alone, Night at the Museum, Diary of a Wimpy Kid en Cheaper by the Dozen, die vermoedelijk tot serie zullen worden bewerkt voor het streamingkanaal Disney+. Ze volgen recente reboots als The Connors (het vervolg op Roseanne, na het ontslag van Roseanne Barr) en die van comedy Will & Grace.

De doelgroep van deze retrotelevisie is duidelijk: nostalgische oude fans die terugverlangen naar de magie van toen. Nieuwe kijkers – de kinderen van de kijkers van vroeger? – zijn extra winst, maar wie deze reboot in volle glorie wil omarmen, heeft baat bij een aanzienlijke dosis achtergrondkennis. Zeker omdat inside jokes, verwijzingen naar vroeger én grappen over de – veelal desastreus verlopen – carrières van de acteurs elkaar in hoog tempo opvolgen.

Luke Perry overleden

En wat iedere kijker moet weten: de reünie is niet compleet. Luke Perry, in de oerversie als badboy Dylan dé meisjesmagneet van de serie, overleed begin dit jaar plotseling na een beroerte. De reboot is een hommage aan hem, benadrukken de zeven overgebleven acteurs. Voor Shannen Doherty, sinds haar ontslag in 1995 altijd enigszins op afstand gebleven van haar collega’s, was het zelfs de doorslaggevende reden om mee te doen.

Vooralsnog bestaat BH 90210 uit zes afleveringen, maar bij succes ligt een vervolg voor de hand. Anders kan er altijd worden gekeken naar Melrose Place. In deze opvolger van het originele 90210 kwamen Brandon, Steve, Donna en co met regelmaat langs. De originele serie liep in de tweede helft van de jaren 90 en kwam in 2009 terug met nieuwe personages en acteurs. Dat werkte niet. Een reboot met de originele cast lijkt nu een kwestie van tijd.

BH 90210, donderdags om 21.00 uur op Fox.

Wie is wie

Gabrielle Carteris (Andrea)
Moeder-overste van de serie. Werd uit de serie geschreven toen ze zwanger bleek. Inmiddels is Carteris 58 en wordt ze in de reboot – insidersgrapje! – als oma geportretteerd. Wel echt is haar baan als bestuurslid van de Amerikaanse acteursvakbond.

Jennie Garth (Kelly)
Samen met Tori Spelling initiatiefneemster van deze reboot. Garth, bezig aan haar derde huwelijk, speelde in alle tien Beverly Hills­-seizoenen én in de spin-off in 2008. Zelfs in de cartoonparodie van de makers van Family Guy deed ze mee als stemacteur. In 2014 kreeg ze een eigen reallifesoap die als plotlijn de verbouwing van haar villa in de Hollywood Hills had.

Luke Perry (Dylan)
Perry was zijn rol als de mysterieuze miljonairszoon Dylan na zes seizoenen beu en liet zich uit de serie schrijven. Hij speelde enkele filmrollen, stond op toneel op West End in Londen, maar draafde vooral op als tv-acteur. Sinds 2017 had hij succes met Netflix-serie Riverdale. Perry, die twee kinderen had, stierf in maart van dit jaar onverwachts aan een beroerte. Hij was 52 jaar.

Jason Priestly (Brandon)
Naast Luke Perry de andere posterboy van de serie. Priestly bleef negen seizoenen bij Beverly Hills en werd twee keer genomineerd voor een Golden Globe. Toch wilde zijn acteercarrière post-90210 maar niet glanzen. Hij werd regisseur, maar kreeg de meeste publiciteit toen hij onder invloed van alcohol een auto in de kreukels reed. Hij moest verplicht een ontwenningsprogramma volgen. Priestly (49) is getrouwd en heeft twee kinderen.

Ian Ziering (Steve)
Dat Ziering een leerling aan de Beverly Hills High School moest spelen was gezien zijn leeftijd enigszins merkwaardig. Toen de serie begon, was Ziering al 26. Toch speelde hij als enige van de vier mannelijke hoofdrollen alle tien seizoenen mee. Ziering, inmiddels 55, deed na het stoppen van Beverly Hills mee aan talloze celebrityshows (en zelfs twee keer aan Dancing with the Stars).

Shannen Doherty (Brenda)
Na vier seizoenen bleek Doherty – als Brenda, de tweelingzus van Brandon Walsh – onhandelbaar op de set. Na onder meer een vechtpartij met Jennie Garth werd Brenda naar een verre universiteit gestuurd en was Doherty werkloos. Ze poseerde voor Playboy en werd verrassend genoeg opnieuw door producer Aaron Spelling gecast voor de hitserie Charmed (1998-2006). Anti-Trumpactiviste Doherty (48) is drie keer getrouwd en brak één verloving af.

Tori Spelling (Donna)
Dochter van Beverly Hills-producer Aaron Spelling. Na de serie verbond ze zich aan een kleding- en juwelenlijn, schreef ze zes boeken over haar leven en deed ze mee aan Big Brother. In 2017 raakte ze in financiële problemen nadat haar realityshow wegens slechte kijkcijfers was gestopt. Van de erfenis van vader Aaron – zo’n 500 miljoen euro – kreeg ze na een familietwist slechts enkele tonnen. Schuldeisers zouden aanspraak maken op haar inkomsten van deze reboot.

Brian Austin Green (David)
De benjamin van de serie is inmiddels 46 en kwijnt in de nieuwe serie weg in de schaduw van zijn succesvolle vrouw Jade. Die heet in werkelijkheid Megan Fox en is gelauwerd actrice. Green speelde rolletjes in onder andere de comedy Anger Management. Ook nam hij een rapalbum op, dat als belangrijkste resultaat had dat hij zich voortaan op zijn acteercarrière kon richten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden