'Nieuwe Rembrandt' gemaakt op basis van data

In kunstcentrum Looiersgracht 60 in Amsterdam is dinsdagochtend 'The Next Rembrandt' onthuld: een fonkelnieuw portret van een Kaukasische man met een witte kraag en een hoed, ogenschijnlijk gemaakt door Nederlands grootste schilder Rembrandt van Rhijn.

Jan Pieter Ekker
The Next Rembrandt Beeld J. Walter Thompson
The Next RembrandtBeeld J. Walter Thompson

Maar het schilderij is gemaakt door een computer, helemaal op basis van data van Rembrandts complete oeuvre, waarbij gebruikt is gemaakt van deep learning-algoritmes en gezichtsherkenningstechnieken.

Het is afkomstig uit een 3D-printer en bestaat uit 148 miljoen pixels, gebaseerd op 168.263 onderdelen van schilderijen van Rembrandts hand. "De data zijn de schilder," aldus de makers, "de technologie is het penseel".

Het portret wordt nog tentoongesteld voor het publiek, waar en wanneer dat gebeurt is echter nog niet duidelijk.

346 schilderijen
Het project is een samenwerking tussen ING, reclamebureau J. Walter Thompson Amsterdam, Microsoft en adviseurs van de Technische Universiteit Delft, Het Mauritshuis en Museum Het Rembrandthuis.

Voor The Next Rembrandt zijn in ruim anderhalf jaar 346 Rembrandt-schilderijen geanalyseerd; in totaal werd 150 gigabyte aan beeld opgeslagen.

Vervolgens bepaalden Rembrandt-experts het onderwerp van het nieuwe doek en werden de kenmerken van het onderwerp gecreëerd in de stijl van Rembrandt.

Lees verder: Is The Next Rembrandt ook kunst? [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden