Recensie

Nieuwe radiopodcast Serial is nog briljanter dan de eerste (*****)

Het fenomeen heet Serial en is een wekelijks verteld journalistiek radioverhaal, geproduceerd door de makers van het beroemde radioprogramma This American life. De eerste serie was al briljant, deze is nog beter.

Lorianne van Gelder
Serial-presentator Sarah Koenig (links) en producer Dana Chivvis Beeld Serial
Serial-presentator Sarah Koenig (links) en producer Dana ChivvisBeeld Serial

Vorig jaar beleefde Serial haar debuut toen verslaggever Sarah Koenig de vijftien jaar oude moord op het meisje Hae Min Lee uitdiepte, waarvoor haar ex-vriend Adnan Syed achter de tralies was verdwenen. Ademloos luisterden miljoenen mensen over de hele wereld naar de zoektocht van Koenig naar nieuwe feiten in de zaak. De zaak is zelfs heropend: begin februari zijn de eerste verhoren.

Serial 2 gaat over een nog complexere, maar bijzonder intrigerende zaak. Soldaat Bowe Bergdahl werd in 2014 met een grote missie teruggehaald uit handen van de Taliban in Afghanistan, waar hij vijf jaar gevangen had gezeten. De Amerikaanse president Obama kondigde triomfantelijk zijn terugkomst aan, maar nog geen dag later kwamen de verwijten al. Bergdahl zou zijn kameraden in de steek hebben gelaten, zijn gedeserteerd en heulen met de vijand. Een strafzaak hangt hem boven het hoofd. Bergdahl sprak nooit met de pers, maar ging wel in gesprek met filmmaker Mark Boal. Samen met Boal diept Koenig ook dit verhaal uit.

We zijn pas bij de derde aflevering - elke donderdag verschijnt een nieuwe - maar het verhaal is nu al zo intrigerend dat je geen idee hebt waar het naartoe gaat. De kracht zit hem ook in de twijfel en de keuzes die Koenig inzichtelijk maakt. Ze geeft daarbij een mooi inkijkje in een journalistieke zoektocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden