Plus

Nieuwe plattegrond van Amsterdam is snel gedateerd en daarom zo mooi

Geen lekkerder kijkplaatje dan een stadsplattegrond, van de eigen stad in het bijzonder.

Kees van Unen
null Beeld Lienke Raben
Beeld Lienke Raben

Nu wordt Amsterdam al eeuwen van bovenaf bezien - beroemd zijn de historische kaarten van Joan Blaeu en Daniel Stalpaert uit de zeventiende eeuw met een grachtengordel in aanleg en weiland op plekken die op Funda nu als 'centraal gelegen' worden omschreven.

Of nog ouder, toen Amsterdam nog Amstelredamum heette en het drassige slootjesrijk al begon op een steenworp afstand van de Dam. Een blik op de gepriegelde huisjes, bootjes en kerken doet wegdromen en is bovenal een blik in een andere tijd. Een tijd waarin de Dam nog een dammetje was en waarvan de Oude Kerk als enige gebouw is overgebleven.

Hotspots
De plattegrond die Lienke Raben illustreerde is een blik op het Amsterdam van nu. Ontwerpbureau 60seconds en de site I know this great little place - waarop Amsterdamse hotspots worden verzameld - bestaan beide vijf jaar. Ter ere daarvan is dit project gelanceerd, waarbij de stad wordt weergegeven als smakelijke cocktail van vooral culturele en culinaire adressen, in combinatie met bijzondere winkels of andersoortige attracties.

Heel Amsterdam? Neen. Halverwege de Overtoom houdt de stad op te bestaan en van Noord zien we slechts de oever. Tja, vanuit ruimtelijk oogpunt is dat te begrijpen. Er zijn drie uitvoeringen waarbij de duurste zeefdruk uiteraard van de beste kwaliteit is, maar ook de opvouwbare kaart is mooi uitgegeven met een kartonnen kaftje. De illustraties bestaan vooral uit letters, met dartele pen genoteerd en vaak trouw aan de logo's van de hotspots, zoals bij schoenenwinkel Patta met de iconische letters van kunstenaar Piet Parra.

Nu zou je kritische noten kunnen kraken over de houdbaarheid van de plattegrond. Dat Vondelpark zal er nog wel liggen over een paar jaar, en van het Rijksmuseum kun je ook wel op aan, maar zeker in de horecahoek is het grillig. Voor elke twee blitse barretjes die openen, sluit er ook wel eentje. Hoe lang is de kaart dan functioneel? Neem bijvoorbeeld Hugo's bar & kitchen op het Hugo de Grootplein: inmiddels alweer gesloten maar wel op de kaart. En zo zal het met een hoop horeca gaan, beweeglijk als die branche nu eenmaal is.

Voor wie de opvouwbare kaart heeft, is dat overzichtelijk leed maar wie acht tientjes voor de zeefdruk heeft neergeteld, moet toch met lede ogen aanzien hoe het ding rap dateert.

Internet
Hoewel? Moet je de kaart wel als dusdanig beoordelen? Want wie houden we voor de gek? Hoe mooi ook, echt functioneel zal de kaart niet snel worden toegepast. Daarvoor is iets veel werkbaarders uitgevonden: internet.

En in dat licht is het dateren juist een positief proces. Net als bij kaarten van eeuwen geleden is het immers een groot genoegen om nostalgisch stil te staan bij wat was. Probeer maar eens een kaart als deze voor te stellen van het Amsterdam van 1920 met het Paleis voor Volksvlijt. Of een vergelijkbare plattegrond van het uitgaansleven uit de jaren tachtig, met de Roxy en de IT. Je zou er melancholisch van worden.

Het is, kortom, een mooi ding, en hij wordt alleen maar mooier.

Plattegrond van Amsterdam

Illustraties: Lienke Raben
Prijs: Gelimiteerde zeefdruk: €79, riso geprinte poster:
€29, opvouwbare kaart: €9.
Waar: www.greatplaces.amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden