Nieuwe opzet rechten internetmuziek

Buma/Stemra heeft drie hoofdcategorieën bepaald: achtergrondmuziek, internetradio en on-demand. Beeld
Buma/Stemra heeft drie hoofdcategorieën bepaald: achtergrondmuziek, internetradio en on-demand.

HOOFDDORP - De organisatie die in Nederland de belangen behartigt van artiesten en muziekauteurs/-uitgevers, Buma Stemra, gaat de rechten van muziek die op internet wordt gebruikt anders innen. Net als muziek op de radio, in winkelcentra en op tv moet ook bij gebruik in digitale toepassingen worden betaald aan de rechthebbende van de muziek. Buma/Stemra regelt het incasseren van die gelden. De organisatie incasseerde de rechten op 'internetmuziek' al langer, maar gaat het nu anders regelen.

''De afgelopen jaren heeft muziekgebruik in de digitale omgeving een vlucht genomen'', legt een Buma-woordvoerster donderdag uit. ''Nieuwe marktontwikkelingen vragen om herziening en ontwikkeling van nieuwe licenties. Per 1 januari introduceren we nieuwe digitale licenties voor zowel nieuwe als bestaande vormen van digitaal muziekgebruik.''

Aan die licenties zijn nieuwe tarieven verbonden. In bepaalde gevallen houden ze juist een verlaging in van het bestaande tarief. Dit omdat Buma/Stemra wil bijdragen aan de ontwikkeling van de markt. Als de muziekmarkt op internet als 'volwassen' kan worden gekenschetst, kunnen de bedragen weer omhooggaan.

Buma/Stemra heeft drie hoofdcategorieën bepaald: achtergrondmuziek, internetradio en on-demand. Op de website van de auteursrechtenorganisatie (www.bumastemra.nl) is te zien hoeveel per categorie moet worden betaald voor muziek op internet. ''Het is echt op maat gemaakt, dus we kunnen niet makkelijk per hoofdcategorie aangeven hoeveel er moet worden betaald'', aldus de zegsvrouw.

''Iedereen met beschermde muziek op zijn website ontvangt vanaf vandaag eerst een brief waarin de eigenaar van de website wordt gevraagd een licentie af te sluiten bij Buma/Stemra voor het gebruik van de muziek op zijn site. De eigenaar wordt ook de mogelijkheid gegeven om de muziek van zijn site te verwijderen. Wanneer hij dit aan ons aangeeft en de muziek wordt daadwerkelijk van de website gehaald, verstuurt Buma/Stemra geen factuur'', legt de woordvoester uit. Als de eigenaar van de site wel doorgaat met de muziek, volgt dus het nieuwe regime. (ANP)

Website Buma Stemra

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden