Nieuwe Nachtwacht met Neelie Kroes

Een schilderij dat kijkers uitdaagt na te denken over stereotypen met betrekking tot ras, cultuur en geslacht. Dat moet de Nieuwe Nachtwacht zijn. Vanaf 5 september is het kunstwerk in Felix Meritis op de Keizersgracht te zien.

Redactie
null Beeld
Beeld

Het werk is gemaakt door kunstenaarsduo E2 (Elizabeth Kleinveld & Epaul Julien) en ondernemer Müfide Halaceli. 'Waar het meesterwerk van Rembrandt in de zeventiende eeuw stond voor machtige mannen, staat de Nieuwe Nachtwacht voor krachtige vrouwen, die bijdragen aan economische groei door ondernemerschap te stimuleren,' schrijven ze.

De rol van kapitein Banning Cocq wordt in het schilderij overgenomen door Neelie Kroes. Aan haar zijde staat Syliva Toth, die Content Beheer in 1986 naar de beurs bracht. Rechts achter haar staat Karin Jakobsen van Brightpensioen.nl. Rechts van Jakobsen wijst Corinne Vigreux van TomTom de weg. Janke Dekker, actrice en theaterproducent, houdt de Nederlandse vlag vast. Het meisje op de versie uit 1642 is vervangen door een jongetje.

Kleinveld en Julien werken onder de naam E2 aan de serie In Empathy We Trust. Hierin beelden ze meesterwerken uit de kunstgeschiedenis met een twist opnieuw af.

Debat
Op 26 september, van 16.00-17.30 uur, zullen vrouwelijke topondernemers bij Felix Meritis met elkaar in gesprek gaan over de vraag: wat is er nodig om een succesvolle ondernemer te zijn? Een aantal vrouwen die centraal staan in de Nieuwe Nachtwacht komen aan het woord tijdens dit debat over vrouwelijk leiderschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden