Plus

Nieuwe mediadirecteur Avrotros Bart Barnas: 'Ik wil fris beginnen'

Avrotros gaat Bart Barnas, nu hoofdredacteur van AT5/NH, aanstellen als mediadirecteur. De benoeming is voorgelegd aan de Verenigingsraad (VR) die zaterdag definitief besluit over de aanstelling.

null Beeld anp
Beeld anp

Als de Vereningsraad van Avrotros akkoord gaat - wat een formaliteit lijkt - begint Barnas op 1 augustus aan zijn nieuwe baan in Hilversum. Hij wordt bij de omroep verantwoordelijk voor alle programma's op radio, tv en online en volgt in die rol Remco van Leen op, die vorig jaar de overstap maakte naar SBS Broadcasting.

Waarom begint u pas in augustus?
"Omdat ook ik gewoon een opzegtermijn van 2,5 maand heb. Daarna ga ik er een maandje tussenuit om mijn hoofd leeg te maken. Zodat ik daarna - mits de Verenigingsraad zaterdag akkoord gaat, natuurlijk - fris kan beginnen."

U bewandelt een pad dat menig AT5-presentator heeft bewandeld.
"Tegen presentatoren die naar Hilversum vertrokken zei ik altijd: 'Jammer dat je weggaat, maar je mag trots zijn dat je doorbloeit.' Overigens zijn er, minder zichtbaar weliswaar, door de jaren heen ook heel veel redacteuren die kant op gegaan. Ik was niet op zoek naar een andere baan, had nog jaren voor AT5 kunnen werken, maar ik krijg van Avrotros een mooie kans."

Hoe laat u AT5 en NH achter?
"Zowel AT5 als NH staan er goed voor. Met zo'n 120 tot 130 fte en zo'n 250 freelancers is het een behoorlijke organisatie. Beide bedrijven zijn ingespeeld op de nieuwe media - waar de term 'nieuwe' inmiddels eigenlijk al niet meer bij hoort. Er zijn in de afgelopen vijf jaar best veel veranderingen doorgevoerd, soms noodgedwongen."

"AT5 en NH zijn gefuseerd, het budget en de mankracht van AT5 is gehalveerd en onlangs heeft ook NH een pittige reorganisatie (twintig banen werden geschrapt, red.) te verduren gehad. Toch hebben we met beide bedrijven de transitie gemaakt van traditionele zenders naar mobiele merken. NH heeft net een nieuwe app ontwikkeld, AT5 maakt gebruik van hetzelfde systeem en krijgt de nieuwe app volgende maand. Het laat zien hoe voormalige concurrenten de vruchten plukken van de samenwerking."

De Amsterdamse Kunstraad bracht eind vorig jaar een advies uit waarmee het 'de afkalving van AT5 wil stoppen'. Dat herkent u niet?
"Ach, de kunstraad heeft het bij het kopje 'innovatie' ook over televisie. Als je alleen op de traditionele manier naar AT5 kijkt - namelijk: naar de lineaire kijkcijfers - klopt zo'n stelling misschien. Als je echter kijkt naar het bereik dat wij online halen, slaat zo'n opmerking nergens op. Vroeger hadden we één kanaal, de nieuwe app heeft zeven videokanalen."

Bij AT5 stond u onder andere aan de wieg van het programma De Straten van Amsterdam. Dat programma is niet meer weg te denken.
"En daar ben ik blij om en trots op. Achter iedere deur in Amsterdam wacht iets moois. Het programma is een prachtig voorbeeld van hoe je journalistiek maakt mét Amsterdammers, in plaats van over. Het brengt altijd iets moois en moet bovendien, met 250 euro per aflevering, één van de goedkoopste programma's zijn die ooit gemaakt is."

U bent de langstzittende hoofdredacteur van AT5 geweest.
"Dat hoorde ik, inderdaad. En adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk zei dat ik in 25 jaar AT5 pas de tweede hoofdredacteur ben die niet ontslagen is. Dat zie ik maar als een compliment."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden