Plus

Nieuwe Harry Potter in de boekhandels: 'Ik ga direct lezen, huilen, weer lezen'

Honderden fans verzamelden zich zaterdagavond verkleed voor boekhandel Waterstones op het Spui. Daar ging om precies 01.00 uur 's nachts de verkoop van het achtste Harry Potterboek van start. 'Ik ben met Harry opgegroeid.'

Maxime Smit
Harry Potter and The Cursed Child ging zondag om 01.00 uur in de verkoop Beeld anp
Harry Potter and The Cursed Child ging zondag om 01.00 uur in de verkoopBeeld anp

De gouden snaai: Roxy van Bemmel, 23 jaar, student modeacademie, Utrecht
"Ooit ben ik begonnen met het vijfde boek, want dat had ik voor kerst gekregen. Daarna ben ik vanaf boek één begonnen en heb ik ze allemaal gelezen. Ik heb alle boeken in het Nederlands gelezen, maar ik heb ze in het Engels geluisterd."

"Ik ben met Harry opgegroeid. Elke keer als er een nieuwe film uitkwam, was ik net zo oud als Harry in die film. Mijn kostuum heb ik zelf gemaakt. Ik heb gouden stof gekocht en vervolgens heb ik er een hoepelconstructie in gemaakt. Ik studeer modeontwerp, dus het was niet moeilijk. Mijn favoriete karakter is Hagrid. Hij is echt een knuffelbeer."

Roxy van Bemmel als de gouden snaai Beeld Dingena Mol
Roxy van Bemmel als de gouden snaaiBeeld Dingena Mol

Draco Malfidus (die doet alsof hij een dementor is, derde boek): Laura Nietfeld, 15 jaar, middelbare scholier, Purmerend
"Op Instagram houd ik een account bij waar ik over Harry Potter post en daar heb ik 8000 volgers. Harry Potter brengt mensen samen en het zit zó goed in elkaar. Je probeert gaten in het verhaal te vinden, maar dat lukt gewoon niet. Als ik het boek straks heb, ga ik meteen lezen. En dan huilen. En dan weer lezen."

"Echt, zelfs als ik lees dat Harry naar de wc gaat, ben ik weg. Dit achtste boek is een ander soort boek dan de voorgaande boeken, omdat het een toneelstuk is. Online heb ik al wat spoilers gelezen waarin stond dat het niet leuk is, maar daar trek ik me niets van aan. Volgens mij zijn dat gewoon mensen die vervelend willen doen."

Laura Nietfeld als Draco Malfidus Beeld Dingena Mol
Laura Nietfeld als Draco MalfidusBeeld Dingena Mol

Narcissa en Lucius Malfidus: Alyssa Vreeken, 21 jaar, student engels, Utrecht en Fabian Angevaare, 23 jaar, studeert voor leraar biologie, Amsterdam
Fabian: "Toen ik dertien of veertien was ben ik van mijn eigen verjaardag weggelopen omdat ik het nieuwe Harry Potterboek wilde lezen, zo leuk vond ik de boeken. Ik ben nu als Lucius verkleed, maar hij is niet mijn favoriete karakter, want hij is een douchebag. Maar op het einde draait hij dan toch wel bij, dus dat is mooi. Hij staat wel voor zijn familie. En Alyssa en ik vonden het leuk om als duo te gaan."

Alyssa: "Fabian en ik zijn anderhalf jaar samen, maar we kennen elkaar niet via een Harry Potterconnectie. Wel van iets anders nerdy, namelijk sterrenkundekamp. Voor mij is dat van die familie ook waarom ik Narcissa cool vind. Familie gaat bij haar echt boven alles. Ik ben opgegroeid met de boeken. Nu studeer ik Engels en ik denk dat ik Engels zo leuk ben gaan vinden door Harry Potter."

Alyssa Vreeken en Fabian Angevaare als Narcissa en Lucius Malfidus Beeld Dingena Mol
Alyssa Vreeken en Fabian Angevaare als Narcissa en Lucius MalfidusBeeld Dingena Mol

Dobby: Diede Wever, 24 jaar, pedagoog
"De boeken vormen samen een waanzinnige wereld. Dat is wat me erin aantrekt. Ik denk dat volgende generaties het net zo leuk zullen vinden als wij. Het groeit mee."

"Vanavond ben ik als Dobby, want ik dacht: hell no, ik ga echt niet als Hermelien of een van de andere karakters die iedereen kiest. De outfit heb ik simpel gemaakt. Ik draag een dekbedovertrek en mijn oren heb ik van vilt gemaakt en die heb ik aan een diadeem bevestigd."

Diede Wever als Dobby Beeld Dingena Mol
Diede Wever als DobbyBeeld Dingena Mol

Harry Potter and The Cursed Child

Harry Potter and The Cursed Child is het achtste boek in de Harry Potterreeks, maar anders dan de zeven voorgangers omdat het een toneelstuk is. Het script van het gelijknamige theaterstuk vormt het boek.
Negentien jaar na het einde van het zevende boek gaat Harry Potter and The Cursed Child verder met Harry Potter als een volwassen man, getrouwd met jeugdliefde Ginny. De twee hebben drie kinderen en Harry werkt bij het ministerie van Toverkunst.

Middelste zoon Albus maakt zich op voor zijn eerste vertrek naar Zweinstein. Het verhaal van het achtste boek is bedacht door J.K. Rowling. Ze maakte er een toneelstuk van samen met regisseur John Tiffany en toneelschrijver Jack Thorne. Het stuk ging zaterdagavond in Londen in première.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden