PlusGalerie

Nieuwe fotogalerie Bildhalle opent met Paul Cupido

De opening van Bildhalle, de nieuwe fotogalerie aan de Hazenstraat, is een schoolvoorbeeld van anticyclisch ondernemen, tegen de stroom van verwachtingen in. Toch aarzelden de eigenaren van de gelijknamige galerie in Zürich geen moment toen het pand vrijkwam.

Edo Dijksterhuis
Paul Cupido, Minamoto (2019). Beeld Paul Cupido
Paul Cupido, Minamoto (2019).Beeld Paul Cupido

“We dachten twee jaar geleden al over een tweede galerie in het buitenland,” zegt Mirjam Cavegn, die Bildhalle Zürich oprichtte in 2013. “Door corona dachten we in eerste instantie aan uitstel. Maar we hebben het gevoel dat mensen door de pandemie meer thuisblijven en meer tijd en aandacht hebben voor kunst. Meer behoefte ook.”

Geen sprong in het duister

De keuze voor Amsterdam was geen sprong in het duister. Bildhalle deed al zes keer mee aan de Amsterdamse fotografiebeurs Unseen en twee keer aan Art Rotterdam. De Zwitsers werken ook al jaren met drukkers van hier. ­“Bovendien lijken Amsterdam en Zürich op elkaar: kosmopolitisch, beschaafd, vol kunst en cultuur. Maar Amsterdammers zijn wat extraverter, hebben meer Lebenslust. Het is als ­thuiskomen plus wat extra’s, en dat zullen onze Zwitserse verzamelaars erg waarderen.”

Behalve die clientèle denkt Cavegn ook inhoudelijk iets toe te voegen aan de huidige galeriescene: ruim dertig fotografen die – zoals zij typeert – ‘visuele gedichten’ maken. De Bildhallestal telt klassieke fotografen als Magnumgrootheid Thomas Hoepker, die onder andere bokslegende Mohammed Ali en de nasleep van de aanslagen van 9/11 vastlegde. Verder de in 1954 gestorven Werner Bischof, die bekend is van zijn Tweede Wereldoorlogreportages.

Daarnaast vertegenwoordigt de galerie jong talent als de net afgestudeerde Ilona Langbroek, die binnenkort haar eerste solo krijgt. Daartussenin: midcareer kunstenaars als Miho Kaijoka, die grote gebeurtenissen als een aardbeving weet te vangen in ogenschijnlijk eenvoudige beelden met een diep symbolische laag, die ze print op handgemaakt papier.

Foto’s op intiem formaat

Ook Paul Cupido, de eerste exposant in de nieuwe dependance, heeft ambachtelijkheid hoog in het vaandel. Zijn foto’s op intiem formaat zijn geprint volgens een 19de-eeuws procedé, maar zijn uitsneden verraden een hedendaagse esthetiek: een enkel boomblad, de schaduw van een kleine hand op een oplichtende grote, een maan die voorzichtig zijn bibberende spiegelbeeld kust. Zwart en sepia zijn de grondtonen maar soms gloeit er rood of blauw doorheen, waardoor het tijdstip ongrijpbaar wordt en het tegelijkertijd ochtend en avond is.

Cupido werd voor zijn nieuwe serie geïnspireerd door een gezegde dat hij tegenkwam in een Japans hotel: ‘Een lege kamer zal gevuld worden met licht vanwege zijn leegte.’ Cavegn: “Het zegt iets over de scheppende kracht van leegte, die een uitnodiging is voor vernieuwing. En je zou kunnen zeggen dat het ook symbolisch is voor de komst van onze galerie hier.”

Mukayu

Paul Cupido
Waar Bildhalle, Hazenstraat 15
Te zien t/m 21/11

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden