Nieuwbouwprijs genomineerde 9: Samos

De stembus is nog ruim een week open voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs, zevende jaargang. De negende genomineerde is tweelingtoren Samos op het Science Park.

Leendert van Baaren bij zijn woning op het Science Park Beeld Rink Hof
Leendert van Baaren bij zijn woning op het Science ParkBeeld Rink Hof

Al van ver is het markante woongebouw Samos - begrijpelijk al snel De Tweeling of Twin Towers genoemd - een baken bij de toegang tot Science Park, het wetenschapscentrum in Oost tussen Flevopark, ring A10 en spoordijk.

De bewoners hebben een weids uitzicht over al die gestrande Fyra's op het rangeerterrein Watergraafsmeer. Dat bepaalt mede de bijzondere vorm van dit paar woontorens, die vanaf de vijfde verdieping ineens uitbloezen.

Het rangeerterrein legde extreem strenge eisen op voor de geluidsisolatie, en daarom is om de betonnen toren een tweede gevel gehangen van roestkleurige leien. 'Zo is het verplichte geluidsscherm de decoratie geworden,' zegt architect Maartje Lammers (50) van 24H-architecture trots.

Technische puzzel
'We wilden zien of je hoogbouw met een natuurproduct kon maken; we moesten de leien testen op stormvastheid. Achter de ramen zitten openingen in de leigevel met glazen lamellen. Vloeren en plafonds lopen steeds door tussen de woningmuur en die buitengevel, zodat de mensen die ruimte kunnen annexeren. Ik merk dat er nu kruiden en tomaten worden gekweekt. Zo wordt een handicap smaakmaker.'

De twee torens met daartussen een parkeergarage zijn gebouwd in het dijklichaam van de Ringvaart. 'Dat is technisch heel spannend,' legt Niels Doodeman (44) uit, de directeur van Heddes Bouw en Ontwikkeling. 'Je mag dan niet diep graven, dus dit gebouw heeft een driedimensionale fundering.'

De in de dijk verzonken parkeerkelder is mooi aan het oog onttrokken doordat daar nog een rij woningen van drie verdiepingen tegenaan is gebouwd. Bovendien worden bijna honderd auto's computergestuurd in drie lagen weggeborgen.

Verschillende meningen
Mét zo'n garageplek betaalde Leendert van Baaren (51) 335.000 euro, inclusief afgekochte erfpacht, voor 116 vierkante meter op de hoogste verdieping. 'Ik zocht in deze hoek van de stad,' vertelt Van Baaren, 'want mijn oude pand verderop aan de Ringdijk was te klein en te oud. En ik wilde per se een balkon en zo hoog mogelijk; hier heb ik het allebei. Geweldig.'

Zo zijn ook de andere bewoners (er zijn 87 woningen) zeer opgetogen over de indeling van hun huis en over het uiterlijk van hun woongebouw. Wel hebben ze nogal wat te mopperen over de afwerking, die te lijden heeft gehad onder het tussentijds faillissement van de aannemer.

De vijf juryleden waren eerst weinig enthousiast over de buitenkant; de roestbruine leien met houten latten. 'Net of het nog niet af is,' vonden zij. Maar eenmaal binnen sloeg hun oordeel om: prachtige woningen met een schitterend uitzicht, voor een heel gunstige prijs.

Iedereen kan stemmen
De Amsterdamse Nieuwbouwprijs wordt 18 oktober uitgereikt. De genomineerden worden elke dinsdag en donderdag in Het Parool gepresenteerd, elke dinsdag en vrijdag op AT5. Alle artikelen en uitzendingen zijn terug te zien op nieuwbouwprijs.nl waar het publiek ook kan meestemmen.

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een initiatief van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA), Het Parool en AT5, gesteund door Bouwend Amsterdam.

De tien genomineerden zijn:
Hof van Eland (zelfbouw, Centrum)
De Zeven Provinciën (Overhoeks, Noord)
LommerRijk (Bos en Lommer, West)
Oosterdokseiland (Centrum)
De Bongerd (Noord)
Haarlemmerplein (Centrum)
Piri Reïs (voormalig Rivaterrein, West)
Het Klaverblad (school plus woningen, Zuidoost)
Samos (tweelingtoren op Sciencepark, Oost)
De Banne (Marjoleinterrein, Noord)

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden