Nieuwbouwprijs genomineerde 1: Hof van Eland

De stembus is geopend voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs, zevende jaargang. De eerste genomineerde is meteen een heel bijzonder project.

Bert Steinmetz
Niels Bon met zijn dochters Vera (L) en Jasmijn (R) bij hun woning aan de Lijnbaansstraat. Beeld Rink Hof
Niels Bon met zijn dochters Vera (L) en Jasmijn (R) bij hun woning aan de Lijnbaansstraat.Beeld Rink Hof

Een ruime eengezinswoning met buiten midden in de Jordaan? Ja, dat kan. Maar alleen als je er veel energie in wilt steken en jaren geduld kunt beoefenen.

Met een groepje zelf bouwen - officieel collectief particulier opdrachtgeverschap geheten - wordt nu sterk door de gemeente gestimuleerd, maar acht jaar geleden was het nog een ongewis avontuur. Toch durfden zes bewoners van een verbouwd klooster in de Jordaan het aan.

Die verbouwing hadden ze ook al gezamenlijk gedaan, ze hadden dus ervaring. Toen enkele gezinnen door de komst van de kinderen krap kwamen te zitten, besloten ze nog eens samen aan de slag te gaan, maar nu met nieuwbouw. Het kostte wel veel moeite de gemeente te overtuigen.

Die kwam met een kavel achter de Elandsgracht tussen de Elandsstraat en de Lijnbaansstraat, waar bedrijfsloodsen stonden op vervuilde grond. Woningcorporatie Ymere slaagde er niet in daar betaalbaar te bouwen, en zo kregen de zes de grond in erfpacht. De gemeente gaf subsidie voor sloop en sanering, dus ze hadden meteen een startkapitaal voor de voorfinanciering van het bouwproject.

Besloten hof
Het scheelde dat één van de zes architect is, Bastiaan Jongerius (47), en een ander, Niels Bon (42), ontwikkelaar bij een woningcorporatie. 'We wilden van het begin af aan zes woningen aan een besloten hof maken, zodat ons wonen een sociale laag zou krijgen die door alle zes gedragen wordt,' vertelt Jongerius.

'Precies,' vult Bon aan, 'we delen dat buiten met elkaar, dat levert een geweldige interactiviteit op, zeker met de kinderen. We zaten hartstikke leuk in die verbouwde school, maar met twee kinderen was tachtig vierkante meter toch wat krap. En we wilden in de binnenstad blijven wonen.'

Eenheid
Nu woont hij met vrouw en kinderen op dubbel zo veel oppervlak, helemaal naar eigen smaak ingedeeld, voor een koopprijs van 610.000 euro. Jongerius: 'We berekenden dat de hele bouw een basisinvestering van 3300 euro per vierkante meter zou kosten. Elk gezin kon beslissen wat voor soort woning het wilde hebben en hoe groot. Ik zorgde ervoor dat alles zo gestructureerd werd dat er eenheid in het project zat; allemaal dezelfde voordeur bijvoorbeeld.'

De jury, vijf Amsterdammers die ook vorig jaar een nieuwbouwwoning hebben betrokken, was in meerderheid onder de indruk van het Hof van Eland. Zij vonden de woningen fraai en met oog voor detail afgewerkt, al paste de buitenkant niet goed bij het gevelbeeld in de Jordaan. Binnen vonden ze de woningen praktisch en doordacht ingedeeld, en de ruime en lichte binnenhof prachtig.

'Deze bouw is een ontwikkeling van deze tijd,' aldus Jongerius. 'Vijf jaar geleden beperkte de inspraak zich tot hooguit de plaats van een stopcontact. Nu leidt inspraak rechtstreeks tot leefgenot.'

Bon: 'We hebben onderweg wel veel moeten uitvinden. Deze plaats is heel complex voor nieuwbouw. Je moet een enorm doorzettingsvermogen hebben. Maar hier staat het bewijs dat het kan, je eigen woning ontwerpen, ontwikkelen, en erin wonen.'

Iedereen kan stemmen
De Amsterdamse Nieuwbouwprijs wordt 18 oktober uitgereikt. De genomineerden worden elke dinsdag en donderdag in Het Parool gepresenteerd, elke dinsdag en vrijdag op AT5. Alle artikelen en uitzendingen zijn terug te zien op nieuwbouwprijs.nl waar het publiek ook kan meestemmen.

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een initiatief van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA), Het Parool en AT5, gesteund door Bouwend Amsterdam.

De tien genomineerden zijn:
Hof van Eland (zelfbouw, Centrum)
De Zeven Provinciën (Overhoeks, Noord)
LommerRijk (Bos en Lommer, West)
Oosterdokseiland (Centrum)
De Bongerd (Noord)
Haarlemmerplein (Centrum)
Piri Reïs (voormalig Rivaterrein, West)
Het Klaverblad (school plus woningen, Zuidoost)
Samos (tweelingtoren op Sciencepark, Oost)
De Banne (Marjoleinterrein, Noord)

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden