Nieuws

Nieuw ontdekte schetsen Van Gogh tentoongesteld

In het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn drie schetsjes van boerinnen en een boer te zien van de hand van Vincent van Gogh. De tekeningen op een langwerpige strook papier zijn recentelijk ontdekt in een boek over de Franse boerenstand, meldt The Art Newspaper.

Rij voor het Van Gogh Museum.  Beeld AFP
Rij voor het Van Gogh Museum.Beeld AFP

Volgens onderzoeker Teio Meedendorp heeft Van Gogh het langwerpige papier met de drie eenvoudige potloodtekeningen bedoeld als boekenlegger, gezien het feit dat de strook precies even lang is als het boek (28 centimeter).

Van Gogh (1853-1890) maakte de tekeningen waarschijnlijk in 1881 in Etten-Leur. In 1883 stuurde de schilder het boek, Histoire d’un Paysan, aan een vriend. Na het overlijden van deze vriend in 1892 bleef het boek met de bijzondere boekenlegger in zijn familie, die het uiteindelijk in 2019 verkocht aan het Amsterdamse museum.

Het gebeurt niet vaak dat er onbekend werk van Van Gogh opduikt, gemiddeld een of twee keer in de tien jaar. In 2018 werd een nieuwe tekening van Van Gogh ontdekt, De Heuvel van Montmartre met Steengroeve, uit maart 1886.

Het papier met de schetsjes is tot en met 12 september te zien op de tentoonstelling ‘Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen’. Die tentoonstelling concentreert zich op de eigen collectie van het Van Gogh Museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden