PlusGalerie

Nieuw, nieuwer, nieuwst? Althuis Hofland maakt een uitstapje naar oudere kunstenaars

Althuis Hofland Fine Arts met Scott Kahns 'Changeable Weather' (2007). Beeld Althuis Hofland
Althuis Hofland Fine Arts met Scott Kahns 'Changeable Weather' (2007).Beeld Althuis Hofland
Kees Keijer

Veel galeries voor hedendaagse kunst zoeken altijd naar nieuw, ­nieuwer nieuwst. Althuis Hofland maakt nu een uitstapje naar oudere kunstenaars. En een kunstenaar die een paar jaar geleden is overleden, de Italiaanse schilder Salvo. Het is een internationaal gezelschap van kunstenaars die soms op latere leeftijd zijn ontdekt. Er ­hangen prachtige schilderijen die de toeschouwer uitnodigen om weg te dromen naar realistische en denkbeeldige oorden.

Het werk van de deelnemende kunstenaars is niet zozeer gebaseerd op concepten of ideologieën, maar op de waarneming. De kunstwerken vallen dan ook in de klassieke genres van de schilderkunst. Portret, stilleven, landschap. Vooral die laatste categorie is stevig vertegenwoordigd op de tentoonstelling.

Scott Kahn (1946) is een schilder die in Connecticut en New York werkt. Hij werd op latere leeftijd ontdekt op Instagram, waarna zijn carrière in een stroomversnelling kwam. Althuis Hofland laat nu een schilderij van hem zien van een strand aan de Zuid-Engelse kust. Donkere wolken hangen als vreemde bloemkolen in de lucht. Op het strand loopt een eenzame wandelaar en rechts onderin hangt een vlieger gespannen in de wind. De vliegeraar blijft echter buiten beeld. Het beeld heeft ook iets naïefs, het hekwerk en het strand zijn bijvoorbeeld nauwelijks in perspectief geschilderd, maar lopen als brede stroken door het beeldvlak.

De leegte van het landschap en de vreemde opbouw van de ruimte wekken een zekere melancholie of dramatiek op. Dat is ook het geval bij Abel Rodríguez (1944), die zijn schilderijen beschrijft als een ‘getuigenis van een verdwenen landschap’. Rodríguez groeide op in de Nonuya-stam in het Colombiaanse regenwoud, waarna hij met zijn familie gedwongen werd naar Bogotá te verhuizen. Zijn schilderijen zijn gedetailleerde, maar gefantaseerde herinneringen aan de idylle van de flora en fauna van het Amazone­gebied.

Salvo (1947-2015) kreeg in het begin van de jaren zeventig enige bekendheid als arte povera-kunstenaar, maar een paar jaar later ging het roer om en legde hij zich toe op het maken van realistische stadsgezichten en vooral landschappen. Bij Althuis Hofland hangt nu een schilderij uit zijn nalatenschap, een berglandschap bij avond waarin de bergen, huizen en bomen bedekt zijn met een dikke laag sneeuw. Er is echter bijna geen wit in het doek te vinden, de hele compositie is opgebouwd uit verlopende kleurvlakken. Zelfs de wolken zweven als veelkleurige kronkels door de blauwpaarse lucht.

Landscape from Memory

Aurélie Salavert, Scott Kahn, Abel Rodríguez, Salvo, Marliz Frencken, Yuri Rodekin, Jan Knap
Waar
Althuis Hofland Fine Arts, Hazenstraat 11
Te zien t/m 10/4 (op afspraak)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden