Niet-Meer-Zo-Piepshow in première in de Meervaart

Eli Asser (86) en Hetty Blok (89) tijdens de eerste try-out van de Niet-Meer-Zo-Piep-show. Foto Amaury Miller Beeld
Eli Asser (86) en Hetty Blok (89) tijdens de eerste try-out van de Niet-Meer-Zo-Piep-show. Foto Amaury Miller

MENSCH, durf te leven'. Kim Soepnel zingt het lied uit 1917 van Dirk Witte, zichzelf begeleidend 0p haar 130 jaar oude contrabas. Welkom in de wereld van de Niet-Meer-Zo-Piep-show, voor en door ouderen, elke tweede zondag in de maand in de Meervaart. Welkom in de wereld van 'de grijze vuist'.

Eerst wordt de Niet-Meer-Zo-Piep-vlag gehesen en het strijdlied Pluck den ouden dagh aangeheven, geschreven door Eli Asser en Clous van Mechelen, toetsenist van de Niet-Meer-Zo-Piep-huisband: 'Vijftigers en ouderen, hijs de grijze vrijheidsvlag./Rust op uw lauweren, neemt op staande voet ontslag. (...) Langzamen en gauweren, heetbloedigen en kouweren,/Van Zierikzee tot Jouwere of waar u ook wezen mag:/Laat jongeren maar sjouweren en pluck den ouden dagh.'

De show doet denken aan Wim T. Schippers - Sjef van Oekel zou hier niet misstaan. Er zijn optredens van professionals en amateurs, zoals bij de eerste try-out het 25-koppige mandolineorkest Toccare, de vitale zangeres Mijntje van der Meulen (88), oud-tapdanser Jimmy White (71) en Eli Asser (86), die over zijn leven vertelt: ''Ik zou nog solo rond de wereld willen zeilen. Maar ja, ik mag niet''.

En er is een fuchsiakweker: ''Ik heb de Hetty Blok-fuchsia helaas niet bij me. Die was uitgebloeid.'' Dat geldt niet voor de echte Hetty Blok (89), die uit volle borst iedereen meesleept met Drie oude ottertjes van Annie Schmidt en Ruud Bos. Ze moet lang op haar beurt wachten en begroet het publiek grimmig: ''U hebt wel een eindeloos geduld!''
Theatermaker Saskia Huybrechtse (49), verbonden aan het gezelschap Parels voor de Zwijnen, bedacht en schreef de show met Eli Asser en medepresentator Niek Barendsen (45, maar volgens eigen zeggen 'gevangen in het lichaam van een negentigjarige').

Het programma is bedoeld als een ode aan de kracht, kwetsbaarheid, schoonheid en verbondenheid van ouderen. De titel kwam van Asser, die in de jaren tachtig de Niet-Meer-Zo-Piep-show voor de televisie wilde maken. Saskia Huybrechtse speelt in de show 'Mevrouw Boekhout', fanatiek aanhanger van 'de grijze vuist'. ''Ze stemt Partij voor de Dieren, maar neemt stiekem soms een botoxprikje,'' zegt Huybrechtse. ''Ze heeft alles meegemaakt, inclusief de overgang.''

Elke aflevering heeft een ander thema. Vorige keer 'Wat te doen na je pensioen?' en komende zondag 'Meer plezier met je dier'. Het publiek kan meezingen, vragen stellen, ballroomdansen. En er is veel te lachen. De makers willen dat mensen van alle leeftijden denken: het is leuk om niet meer zo piep te zijn.

Bij de première zijn de gasten onder anderen Coot van Doesburgh en haar hond, Dafne Westerhof van het Beloofde Varkensland en haar knuffelvarken Zeeman, oud-directeur van Artis Maarten Frankenhuis met zijn kip, en er is een optreden door Het Jachthoorngezelschap. En Kim Soepnel zingt weer Mensch, durf te leven. Wie niet meer zo piep is, niet naar de Meervaart kan komen en wel een computer heeft, kan de show rechtstreeks meemaken via www.meervaartlive.nl. (ANNE-ROSE BANTZINGER)

Zondag 11 oktober om 14:30 in de Meervaart: 4107777. Inlichtingen: www.parelsvoordezwijnen.com

Bron foto: Amaury Miller

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden