gallery viewer

Nienke van der Wal: 'Ik kon mijn ogen er niet van afhouden'

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Nienke van der Wal, oprichtster van de Young Collectors Circle, vindt het fijn als galeriehouders passie tonen.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Nienke van der Wal Beeld Mats Van Soolingen
Nienke van der WalBeeld Mats Van Soolingen

Wat betekent kunst voor u?
"In een interview met kunstenaar en filmmaker Steve McQueen las ik ooit de volgende quote: 'Het gaat om het moment dat je tegenover een kunstwerk staat en je meteen een soort herkenning voelt, iets wat je nog wist - daar ergens zit de sleutel.' Hij omschrijft precies wat kunst voor mij betekent: kunst als een soort universele taal."

Heeft u kunst van huis uit mee­gekregen?
"Ik kwam in mijn jeugd wel met beeldende kunst in aanraking door museumbezoek, maar de nadruk lag meer op geschiedenis, architectuur en klassieke muziek. Pas na mijn dertigste begon beeldende kunst een belangrijke rol voor mij te spelen."

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?
"Ik volg vooral online kunstplatforms als The Art Newspaper, Artnet, Artsy, maar ook - via Facebook en Instagram - curatoren, kunstenaars, critici en verzamelaars."

Waar bekijkt u kunst het liefste?
"Ik vind de combinatie van al deze plaatsen zo fijn. Bij een museum kun je echt de diepte in, online is ideaal om interessante kunstenaars van over de hele wereld te ontdekken, een goede beurs kan als een overzichte­lijke who's who and what's what fungeren, terwijl je in de galerie kunt inzoomen op het werk van één kunstenaar."

Looking Back, archival inkjet print, 92 x 62 cm, 2017, van Amie Dicke Beeld Amie Dicke
Looking Back, archival inkjet print, 92 x 62 cm, 2017, van Amie DickeBeeld Amie Dicke

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?
"Ik ben, zoals veel startende verzamelaars, begonnen met werk in oplage: het is betaalbaarder, en vaak veiliger, minder ingewikkeld. De afgelopen jaren ben ik heel bewust gaan kiezen voor uniek werk."

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
"Ook dat is een combinatie, al koop ik zelden werk op een veiling, omdat ik liever werk van hedendaagse kunstenaars koop. Ik spot wel vaak werk online, maar wil het wel graag eerst zien."

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?
"Ik leg het altijd voor aan mijn man en aan mijn dochter, maar zij vertrouwen mij uiteindelijk in mijn beslissing. Ik heb een kantoor aan huis waar ik werken kwijt kan die niet door de commissie komen."

Is er een galerie waar u een speciale band mee hebt?
"Ik heb geen vaste galeries, wel enkele waar ik me meer thuis voel. Dat heeft soms meer te maken met de galeriehouders dan met de stal van de galerie: zij die met veel passie kunnen en willen vertellen over de werken die te zien zijn, die goed voor hun kunstenaars én hun verzamelaars zorgen - ook als ze net beginnen."

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?
"Billie Zangewa. Zij maakt zijden wandtapijten, die onweerstaanbaar mooi zijn, maar gemaakt vanuit de behoefte om het stereotype van de zwarte vrouw te ontkrachten."

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?
"Amie Dicke werkt met gevonden materiaal, dat ze bewerkt: ze haalt weg, legt verbanden, ontdekt nieuwe vormen."

"Van Maria Roosen vind ik haar glaswerken waanzinnig: in Museum de Fundatie is momenteel een ouder werk van haar te zien, uit 1994. Ik kon mijn ogen er niet van afhouden."

"Mijn meest recente crush is Claudia Martínez Garay: haar werk voelt zo eigen. Daar heb je die herkenning ook weer: ik begrijp het niet meteen, maar het voelt direct goed, en vertrouwd."

Een langere versie lezen of zelf kunst bekijken? Ga naar www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden