PlusKlapstoel

Nienke de la Rive Box: 'Mensen vinden mij een beetje vies'

Nienke de la Rive Box (1986 ) is presentatrice. Voor 3 Op Reis vliegt ze de hele wereld over, maar voor Het Klokhuis bezocht ze tien plekken in Nederland die op de Werelderfgoedlijst staan. Een interview in 17 trefwoorden.

Willeke Keulen
Nienke de la Rive Box Beeld Harmen de Jong
Nienke de la Rive BoxBeeld Harmen de Jong

Nigtevecht

"Toen ik er opgroeide, waren het er 1200, maar inmiddels heeft het rond de 1500 inwoners. Ik woonde pal aan de Vecht, vlak bij een vriendinnetje, dus daar kon ik in de zomer naartoe zwemmen en 's winters schaatsen. Ik had een oud verzorg pony'tje, Brammetje Turbo; mijn eerste grote liefde. 's Avonds ging ik vaak met hem de weilanden in, langs het kanaal, met al die lichtjes en dan kon ik in de verte de Arena zien liggen."

Boerin

"Vanaf mijn achtste werkte ik op de boerderij. De zoon van de boer deed de paarden en ik hielp hem met het inrijden van de jonge paarden. Dat was heel uitdagend, want alleen een beetje rondrijden in een bak vond ik maar saai. Maneges vond ik ook kut. Al die wijven..."

"Het werk op de boerderij was behoorlijk aanpoten en ik moest ook nog een uur heen- en terugfietsen naar school, dus ik at tussen de middag elke dag wel een half brood. Ik was behoorlijk fors."

"Ik was soms letterlijk dag en nacht op de boerderij. Samen met een vriendinnetje en nog twee jongens van onze leeftijd maakten we van hooibalen een bed en dan sliepen we in de stal."

Toneelschool

"Een turbulente tijd en zeker niet mijn gelukkigste. Het was zo onbegrijpelijk wat daar gebeurde, maar ook zo magisch. Ze vroegen dingen van me, waardoor ik mijzelf oversteeg. Ik begreep de opdrachten niet, maar ik deed het."

"De schooltijd was heel intensief; dagen van tien tot tien en dan nog met
elkaar de kroeg in om na te praten. Het was een enorme snelkookpan gevuld met ego's. Het ging constant over jezelf, dus daar werd ik soms helemaal gek van. Mijn moeder zei een keer: 'Wat jij daar in een paar jaar hebt geleerd over jezelf daar heb ik twintig jaar voor nodig gehad'."

undefined

Logé

"Ja, dat is wonderlijk verhaal. Dat is de dakloze man uit Liberia van 53 die nu al een jaar op mijn boot woont. Ik zat een paar weken in Indonesië voor Het Klokhuis en het had keihard gestormd in Nederland, dus ik vreesde met grote vrezen wat voor ravage ik thuis zou aantreffen. Het tegendeel bleek waar. De boot lag er piekfijn bij, het zeil was netjes vastgebonden en zelfs binnen was alles opgeruimd, terwijl ik er zelf altijd een bende van maak. Er had dus iemand op geslapen die netter was dan ik. Dat was Jacob. Omdat hij zo goed voor de boot had gezorgd, heb ik aangeboden dat hij best nog een nachtje mocht blijven als hij niets anders had. Dat is inmiddels een jaar geleden en hij woont er nog steeds."

"Hij noemt me zijn sistah of angel en we hebben zelfs een dagje samen aan de boot geklust. Ik wil de boot eigenlijk verkopen, maar ik vind het lastig, want Jacob zou de boot nog niet verlaten als het twintig graden vroor. De boot is zijn thuis geworden en hij wil zich niet dakloos voelen. Daar is hij te trots voor."

Bed, bad, brood

"Tja, ik denk dat booteigenaren in Amsterdam het mij niet in dank afnemen dat ik Jacob op mijn boot laat wonen, maar dit gebeurde toevallig terwijl de enorme stroom bootvluchtelingen op gang kwam. Je kunt je ogen er wel voor willen sluiten, maar er zijn gewoon mensen die geen plek hebben om te wonen. Dan is de tegenstelling zo schrijnend, want een bootje in de grachten van Amsterdam hebben liggen, is zo'n beetje het meest
decadente wat er is."

"Dat vind ik ook bizar aan dat ik nu met 3 Op Reis de hele wereld ga bekijken en ga laten zien, terwijl die hele wereld hierheen wil en alles wordt tegengehouden en afgehouden."

Hypocriet

"Toen de vluchtelingencrisis opeens veel in het nieuws kwam, dacht ik: wat vet dat we opeens massaal begaan zijn, maar tegelijkertijd voelde het hypocriet. Die ellende is natuurlijk al veel langer gaande. Aan alles wat wij doen, kleeft slechtheid. Mijn kleren komen ongetwijfeld uit Bangladesh, dus zijn slecht om milieuredenen en arbeidsomstandigheden. De koffie die wij hier drinken, zorgt ervoor dat het klimaat naar de klote gaat en door dit chocolaatje worden mensen uitgebuit. Dan denk je toch: Argh! Maar hoe dan? Bij wie ligt de verantwoordelijkheid? Omdat ik met 3 Op Reis veel vlieg, ben ik gestopt met het eten van vlees. Bij wijze van uitbalanceren. Maar ik doe het vast ook ergens om mijn geweten te sussen."

null Beeld anp
Beeld anp

Het Klokhuis

"Voor de laatste auditieronde kwam er een soort tijgerinstinct in me los. Ik wilde het zo graag worden dat ik van de spanning vlak voor mijn screentest heb staan kotsen in de bosjes. Ik bloos sowieso al snel, maar nu had ik echt overal vuur­rode vlekken in mijn nek. Zo erg dat de regisseur voor ik moest beginnen, vroeg of ik een ziekte had."

undefined

Floddertje

"Ik ben een beetje vies. Tenminste, dat vinden mensen soms. Ik vind het moeilijk om mijn huis schoon te houden, vind douchen niet leuk en ik ben altijd dingen aan het uitlikken en afkauwen. Mijn ouders zongen vroeger altijd: 'Vieze Lieze was haar bijnaam in de stad.' Ken je dat? Dat is uit een nummer van Robert Long. Dat vond ik nooit zo leuk."

Rolmodel

"Ik heb er niet een, maar ik bewonder wel veel mensen. Dat vind ik ook tof aan ouder worden. Dat je je generatiegenoten echt zichtbaar ziet bijdragen aan de maatschappij. Of dat nou in de politiek is of de muziek. Zo bewonder ik Typhoon om hoe hij in de stoere en gangsterachtige hiphopwereld schaamteloos zijn eigen koers vaart."

"Of ik een rolmodel ben? Daar ben ik niet zo mee bezig. Ik ga niet in het openbaar drugs gebruiken, maar ik heb ook geen zin om me te gaan gedragen naar hoe ouders mij het liefst zouden zien als voorbeeld voor hun kroost. Je kunt niet naar ieders pijpen dansen."

Wim Pijbes

"Ik vind het een goede move. De uitdaging zit hem niet altijd in groter, beter en harder willen gaan. Al die ogen die op hem gericht zijn, draaien nu met hem mee. Ik vind het goed dat mensen die de wind mee hebben, die wind meenemen naar een plek die dat kan gebruiken. Er was natuurlijk veel kritiek op de subsidieregeling voor de podiumkunsten waarbij de grotere gezelschappen in het voordeel zouden zijn, maar die grotere instanties moeten bestaan om de grote belangstelling op gang te houden."

K3

"Daar weet ik niets van. Ik heb zelf geen kinderen en geen vrienden met kinderen, dus eigenlijk heb ik helemaal geen kinderen in mijn omgeving. Ja, behalve met Klokhuis dan. Sinds ik voor kinderen televisie maak, hoef ik ze zelf niet meer, haha. Nee, ik vind kinderen wel leuk hoor, maar ik vind ze even vaak irritant. Maar dat heb ik ook bij volwassenen."

Moeder

"Ik wil geloof ik best veel zijn, maar geen moeder. Wel zou ik graag willen ervaren hoe het is om zwanger te zijn. Ik heb in een dronken bui eens tegen een homostel gezegd dat ik wel hun draagmoeder wilde zijn. Het fenomeen dat er een baby in je buik zit, vind ik fascinerend. Maar ik vind het niet opwegen tegen het feit dat je vervolgens de rest van je leven dat kind moet opvoeden. Ik wil zeg maar wel de lasten, maar niet de lusten."

Tinder

"Ik kijk vooral graag mee bij anderen, maar zelf word ik er onrustig van. Dat je elk moment wordt beoordeeld. En bij mij speelt toch ook wel mee dat ik het best a-relaxed zou vinden als ik een vader zou treffen die denkt: lachen, kan ik tegen mijn vrienden zeggen dat ik heb gedatet met het meisje van Klokhuis."

Jesse Klaver

"Ja, leuk man! Ik weet heel weinig van politiek, maar hoe hij met zijn economisme de arena kwam binnenstormen. Als een stier die weet dat hij lek gestoken gaat worden, maar het toch doet. Het lijkt mij echt verschrikkelijk om politicus te zijn, dus ik denk alleen maar: wat dapper. Ik hoop dat hij zo door gaat en zich niet te veel laat pletten door al het zure gezeik."

Suit Supply

"Mensen vonden het denigrerend voor vrouwen toch? Tja, ik vond het eerlijk gezegd een grappige bevestiging. Ik dacht: mannetje toch, wat denk je nou? Natuurlijk is het super smakeloos, maar ik ben niet zo feministisch dat ik meteen naar mijn maandverband grijp. Misschien ben ik van binnen zo feministisch dat feminisme me niet meer interesseert."

Meisje-meisje

"Ik hou van androgyn, van vrouwelijke mannen en van mannelijke vrouwen. Ik werd vroeger ook vaak verliefd op homo's dus ik heb weleens in een dronken huilbui uitgeroepen: ik ben een lesbi die op homo's valt. Heel mannelijke mannen en heel vrouwelijk vrouwen vind ik schattig, omdat het een soort karikaturen worden van wat ze zijn. Zoals van die toeristenmeisjes die door de stad lopen op hoge hakjes. Dan denk ik: ach meisje, why?"

Marlijn Weerdenburg

"Van die serie. Lebowski, Lewinsky? Ik ken haar niet, maar ze lijkt me aardig. Mooie borsten, dat is het eerste waar ik aan denk om eerlijk te zijn. Nu denkt iedereen alsnog dat ik lesbisch ben, hè? Nou, niet dus. Mannen mogen zich melden."

De tiendelige serie van Het Klokhuis over werelderfgoed in Nederland is elke woensdag om 18.23 uur te zien bij de NTR op NPO Zapp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden