PlusPS

Nicky Libert (26): van bouwvakker uit Almere tot model in Londen

Nadat een toerist hem fotografeerde, kreeg bouwvakker Nicky Libert (26) een modellencontract. Nu, ruim een halfjaar later, overweegt hij Almere te verruilen voor Londen.

Josien Wolthuizen
Nicky Libert Beeld Imke Panhuijzen
Nicky LibertBeeld Imke Panhuijzen

'Hé ma, ze vragen of ik 4 juli een shoot wil doen voor de WE," zegt Nicky Libert uitgelaten tegen zijn moeder Anita (56). Hij heeft net een mailtje ontvangen van zijn agent bij ­Elite Models, het prestigieuze modellenbureau waar hij sinds november onder contract staat.

In zijn stem klinkt kinderlijk enthousiasme. Oprechte blijdschap. Niet de vanzelfsprekendheid die je misschien zou verwachten bij een model.

Voor het interview wilde hij het liefst gewoon thuis ­afspreken. Geen hippe lobby van een chic hotel aan de ­Amsterdamse grachten, maar bij moeder Anita op de bank in het rijtjeshuis in Almere-Muziekwijk waar Libert al ­bijna zijn hele leven woont. Het past bij Libert, die zelf ook nog steeds verbaasd is over wat hem allemaal overkomt.

Niet beroemd
"Vlak nadat de hele ­hype ontstond, werd ik uitgenodigd bij RTL Late Night. Na afloop stonden er rijen gillende meisjes te wachten in de lobby. Ik dacht dat ze op Humberto stonden te wachten. Bleek dat ze speciaal voor mij kwamen. Ik snapte er niks van. Ik ben helemaal niet beroemd."

Tot november 2016 was Libert inderdaad niet beroemd. Na een paar mislukte mbo-studies - "Ik was heel erg dwars" - ging Libert werken in de bouw. Zes jaar lang was hij afwisselend stratenmaker, heftruckchauffeur en logistiek medewerker. Hij had het prima naar zijn zin. "Lekker fysiek bezig zijn, daar hou ik van."

Tot die bewuste dag in november. Libert was net bezig met beton storten in de Ferdinand Bolstraat toen een Britse toerist, die later Danika Magdelena bleek te heten, vroeg of ze een foto van hem mocht maken.

"Ze liep al de hele tijd heen en weer langs de plek waar ik aan het werk was. Op een gegeven moment vroeg ze of ik model was. Ik begon te lachen en zei: "Natuurlijk niet, anders stond ik hier niet tot m'n knieën in de modder!"

Testshoot
Toch had Magdelena er - blijkt nu - meer kijk op dan ­Libert zelf. Nadat ze de foto op Instagram en Twitter plaatste met de hashtag '#someonesignhim' ging het rap. Tienduizenden vind-ik-leuks verder hing Elite Models aan de lijn: of hij langs wilde komen. Na een testshoot kreeg hij nog dezelfde dag een contract aangeboden.

Libert bleef - nuchter als hij is - gewoon werken in de bouw. "Je weet nooit hoe het loopt. Mijn agent bij Elite ­Models waarschuwde me dat het ook om een hype kon gaan en dat het ook zomaar voorbij kon zijn."

Libert komt uit een gezin met broodnuchtere Amsterdammers. "Mijn ouders zijn allebei geboren en getogen in Amsterdam. Die zeiden: eerst zien, dan geloven. Mijn ­vader was pas na vier maanden overtuigd dat het echt ­serieus was. Toen zei hij: als je geld kan verdienen met je porum, dan moet je dat doen."

Heel ongemakkelijk
Zijn eerste shoot voor Hype Magazine vond Libert 'heel ongemakkelijk.' "Ik moest me echt enorm aanpassen. De houdingen die je aanneemt moeten natuurlijk zijn, maar dat was het nog helemaal niet. Ik moest echt zelfvertrouwen krijgen voor de camera. Als ik die shoot nu terugzie, zie ik een beginner."

Libert moest van zijn agent aan zijn imago werken. Geen baggy broeken meer, maar goede jeans en coole shirts. "Ik was echt een jongen van de straat, zulke kleding droeg ik ook. In een paar maanden tijd heb ik een compleet nieuwe garderobe aangeschaft. Eerst moest ik er wel aan wennen, maar nu vind ik het mooi."

null Beeld Imke Panhuijzen
Beeld Imke Panhuijzen

Toch zijn er grenzen aan wat Libert wel en niet doet. Vlak na zijn ontdekking als model hing een regisseur van RTL aan de lijn. Of hij interesse had in een reallifesoap. ­Libert gaf de telefoon aan zijn moeder, die daar heel duidelijk over was: in haar huis géén cameraploeg.

Anita: "Dat moet ik echt niet hebben, hoor. Zie je het al voor je? Dan moet ik 's ochtends in bed al nadenken over hoe ik eruitzie. Nee hoor, daar heb ik geen zin in."

Open-minded
Intussen maakt Libert serieuze plannen om het ouderlijk nest in Almere-Muziekwijk na 26 jaar te verlaten. Zijn eerste trip naar Londen was een groot succes en hij heeft serieuze plannen om daar een tijdje te gaan wonen.

­Londen is een heerlijke stad, vindt hij. "Het lijkt een beetje op Amsterdam. De mensen zijn makkelijk in de omgang en open-minded. Toen ik er laatst was, waren ze heel erg enthousiast over mij. Ik kreeg meteen opties en boekingen voor shoots van verschillende merken. Er is daar veel meer werk voor modellen."

In Nederland doet hij nu zo'n twee à drie shoots per maand, vooral voor G-Star. Libert kan ervan leven, maar meer dan een modaal salaris is het nog niet. "Ik ben best kieskeurig als het om merken gaat. In het begin wilde ik ­alles aannemen, maar dat werd me al snel afgeraden. Je moet nadenken wat voor imago je wilt, welke merken daarbij passen. Ik heb een testshoot gedaan voor een jongerenmerk, maar besloot toch om daar geen klussen voor te doen. De kleding vind ik te kinderachtig."

"De merken waar ik van droom zijn Hugo Boss en Calvin Klein. Daarom ga ik binnenkort ook beginnen met trainen, zodat ik wat gespierder word en misschien als onderbroekenmodel aan de slag kan. Er zijn merken die werken met heel dunne modellen, maar dat past totaal niet bij me. Heroin chic noemen ze dat. Gek hè? Ik snap totaal niet wat er chic is aan heroïne."

Stratenmaker
Inmiddels is Libert gestopt met werken. De bouw bleek lastig te combineren met de opportunistische ­modellenwereld. "Ik werkte via een uitzendbureau, die waren er niet blij mee als ik plotseling afbelde omdat ik een shoot had."

Maar stilzitten is niets voor hem. Libert werkt daarom soms nog gewoon bij zijn vader, die als ­stratenmaker tuinen aanlegt. "Als ik nodig ben, ga ik mee. Ik vind het nog steeds heerlijk om te doen. Ik voel me er niet te goed voor."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden