PlusFilmrecensie

News of the World: een solide, troostrijke western

Elise van Dam
News of the World Beeld -
News of the WorldBeeld -

De huid op zijn rug is gehavend, zijn handen trillen. Kapitein Jefferson Kyle Kidd (de immer aimabele Tom Hanks) is een versleten man in een tijd dat nieuws nog moet reizen. Te paard trekt hij in de late 19de eeuw van dorp naar dorp met een stapel kranten om voor tien cent het nieuws voor te lezen.

News of the World (gebaseerd op het gelijknamige boek van Paulette Jiles) is een solide, maar weinig verrassende western. Van het vergeelde Texaanse landschap tot een vuurgevecht in een rotspartij ademt de film de erfenis van klassieke westerns als John Fords The Searchers en ­Anthony Manns The Naked Spur.

Wanneer Kidd een verwilderd meisje aantreft in de kantlijn van een bloederig tafereel, ontfermt hij zich over haar. Ze heet Johanna, maar die naam zegt haar weinig. Ze werd op zeer jonge leeftijd ontvoerd door Kiowa, een Indianenvolk, en groeide op met hun woorden en gebruiken, met de naam die zij haar gaven.

Regisseur Paul Greengrass, synoniem geworden met de chaotische shaky camera-stijl, laat zich hier van een ingetogener kant zien. Op de verraderlijke weg westwaarts laat hij het tempo geregeld tot rust komen. Het geeft ruimte aan de groeiende verstandhouding tussen Kidd en de uit haar overlevingsstand kruipende ­Johanna, knap gedoseerd gespeeld door de jonge Helena Zengel (uit het ijzersterke System Crasher).

Dat raakt de kern van waar News of the World over gaat. De Burgeroorlog is voorbij, maar de Verenigde Staten zijn nog altijd diep verdeeld. Het stoffige Texas waar Kidd en Johanna doorheen trekken, likt zijn wonden met bittere verbolgenheid.

Maar hier zijn twee mensen die, ­ondanks dat ze vanuit een tegengestelde visie naar de wereld kijken, woorden uit elkaars taal leren, en luisteren naar wat de ander te vertellen heeft. Revolutionair is dat misschien niet, wel troostrijk.

News of the World

Regie Paul Greengrass
Met Tom Hanks, Helena Zengel, Elizabeth Marvel
Te zien op Netflix

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden