Plus

Netflixserie Keep Sweet: Pray and Obey: Veelwijverij als goddelijke opdracht in onthutsende documentaire

Over de uitwassen van religieuze sektes zijn al een hoop schokkende documentaires gemaakt, zoals de Netflixserie Wild Wild Country over de Bhagwancommune in Oregon. Dat het altijd nog een graadje erger kan bewijst de nieuwe Netflixdocumentaireserie Keep Sweet: Pray and Obey.

Andre Nientied
null Beeld Netflix
Beeld Netflix

De vierdelige serie Keep Sweet: Pray and Obey behandelt de uitwassen van de Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints, afgekort FLDS. Deze fundamentalistische afsplitsing van de Mormoonse kerk werd opgericht in 1929, toen polygamie werd verboden binnen de Mormoonse geloofsgemeenschap. Die is het grootst in Utah, waar veelwijverij overigens ook door de wet is verboden, maar in de praktijk wordt nauwelijks ingegrepen, omdat de wetshandhavers ‘de gezinsstructuur niet willen ontwrichten’, zoals een advocaat het in de documentaire formuleert.

Het gevolg was dat het nog aan het begin van deze eeuw in de FLDS-sekte gebruikelijk was dat een man tientallen kinderen had bij verschillende vrouwen. Rulon Jeff, de zelfbenoemde profeet van de sekte, had uiteindelijk zelfs meer dan 20 vrouwen en ruim 60 kinderen. De religieuze filosofie hierachter was dat het koninkrijk Gods alleen voorbehouden was aan mannen met minimaal drie vrouwen. Hoe meer vrouwen, en hoe meer kinderen, des te hoger kwam je als man in de hemel. Wat de plek van de vrouwen in dat koninkrijk Gods was – daar had de profeet het niet over.

Vrouwen als broedmachines

Keep Sweet: Pray and Obey – de titel verwijst naar twee van de motto’s van de kerk, Braaf Blijven en Gehoorzaam Bidden – schetst met veel archiefbeeld van in identieke kleding gestoken meisjes een benauwend beeld van een gesloten geloofsgemeenschap die ver buiten de maatschappij stond. De archiefbeelden worden afgewisseld met interviews van afvalligen die uit de verstikkende sekte konden ontsnappen, maar daar wel een levenslang trauma aan overhielden.

Zoals Rebecca Wall, die op haar 19e werd uitgehuwelijkt aan ‘profeet’ Rulon Jeff, die toen 85 was en al zo’n 20 vrouwen had. Een voorrecht, volgens haar vader, die zelf als beloning zijn derde vrouw kreeg.

In 2002 werden de Olympische Winterspelen gehouden in Salt Lake City en dat wereldse evenement was voor Rulon Jeff een teken dat de wereld zou vergaan. Dat gebeurde niet, wel stierf de zelfbenoemde onsterfelijke profeet datzelfde jaar. Zijn zoon Warren had na een hersenbloeding van zijn vader al de leiding overgenomen en liet zich na diens overlijden tot nieuwe profeet uitroepen. Wie beelden van Warren Jeff ziet, kan zich moeilijk voorstellen dat deze man zonder charisma de sekte zo lang zijn wil kon voorschrijven, want Warren Jeff heeft de uitstraling van een filiaalchef van een middelgrote Jumbo. Desondanks lukte het hem om de regels nog strenger te maken en de vrouwen nog meer beperkingen op te leggen. Een vergelijking met de dramaserie The Handmaid’s Tale dringt zich al snel op in deze gemeenschap waar vrouwen en meisjes tot broedmachines werden gereduceerd. Het jongensoverschot dat vanzelfsprekend ontstaat wanneer veelwijverij de norm is, werd opgelost door jonge mannen uit te stoten of te verhandelen als goedkope arbeidskrachten.

78 vrouwen

Warren Jeff had een ferme greep op de gemeenschap, onder meer doordat hij alle vastgoed en bedrijven bezat, maar hij overspeelde zijn hand door met steeds jongere vrouwen te trouwen, meisjes van 14 zelfs. Uiteindelijk had hij 78 vrouwen, waarvan 24 minderjarig, dat werd zelfs voor de meeste gelovige volgelingen te gortig. Maar ingrijpen kwam uiteindelijk van buitenaf, dankzij het speurwerk van een met een cowboyhoed getooide privédetective en een televisiejournalist. De beerput die toen openging, zal zelfs de meest geharde kijker buikpijn bezorgen. Zo bewijst deze kruising tussen The Handmaid’s Tale en Wild Wild Country andermaal dat de werkelijkheid vaak bizarder en naargeestiger is dan fictie.

Documentaire
Keep Sweet: Pray and Obey
Regie: Rachel Dretzin en Grace McNally
Te zien op: Netflix, vier delen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden