Nescio

MAARTEN MOLL

Ik weet niet of Nescio nog wordt gelezen, maar zijn naam duikt nog vaak op. Om hem niet te vergeten prijkt in zwierige letters Nescio op een groot gebouw in de Sarphatistraat, die hij onsterfelijk maakte met de beginzin van 'De uitvreter'.

Maar hij deed meer voor de stad. Verderop, richting Diemen, langs de Middenweg, met aan de ene kant Elsa's café en aan de andere kant restaurant De Kas in park Frankendael, staat een boom. Een boom die Nescio nog heeft gezien.
Die boom staat zo dat het fietspad langs de Middenweg om die boom heen is gelegd. De stad, de vooruitgang, die buigt voor de natuur. Dat is mooi.

Het is een fijne chicane. Je fietst met plezier om die boom heen. Het pad is in de loop der jaren een beetje uitgesleten, wat ingeklonken, zodat je licht gekatapulteerd door die bocht vliegt. De bocht van Nescio is die bocht al genoemd.

Nescio schijnt ervoor gezorgd te hebben dat het fietspad om die boom heen is gelegd, dat die boom niet is gekapt, zodat de ambtenaren achter de tekentafels geen rechte lijnen konden trekken.

Die slinger zal toch verdwijnen, nu stadsdeel Oost-Watergraafsmeer werkt aan 'de verbetering van de inrichting van de Middenweg', zoals dat zo mooi heet. Rechte lijnen, in de pas lopen, alles wat over de randjes gaat, wordt geëlimineerd.
In de zogeheten bewonersbrief van 31 maart van dit jaar staat: 'De verkeersveilige beste oplossing betekent dat daarvoor 2 bomen gekapt moeten worden.'

De boom van Nescio wordt gekapt. Alarm!

Ik ben geen milieuactivist, noch keten ik me vast aan bomen die soms moeten worden gekapt, maar nu stadsdeelbestuurders weer eens incompetent bezig zijn - ga naar de bocht, fiets door die bocht, ervaar de charme van die bocht, en lach om hen die denken dat hij onveilig is! - moet actie worden ondernomen.
Deze rafelrand van de stad, deze literaire rafelrand, mag niet verdwijnen. Die bocht, die boom, heeft letterkundige waarde.

Eert Nescio, ketent u vast aan die boom!

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden